Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

09. 03. 2020. 11:28 >> 11:25

BOMBOM NA KONVOJ

Premijer Sudana preživio atentat

Premijer Sudana Abdala Hamdok preživio je danas pokušaj atentata bombom koja je u glavnom gradu Kartumu eksplodirala kraj konvoja vozila u kojima je bio i on, saopštili su sudanski državni mediji.

Sudanska državna TV je objavila da je Hamdok išao ka svojoj kancelariji kada se dogodila eksplozija i da je "odveden na sigurno mjesto".

Niko još nije preuzeo odgovornost za napad.

Na smincima koji su objavljeni na internetu vide se tri oštećena vozila koja koriste najviši zvaničnici Sudana.

Hamdok je postao premijer avgusta prošle godine, poslije pro-demokratskih protesta koji su primorali vojsku da u aprilu svrgne s vlasti autokratskog predsjednika Omara al-Bašira, ali su vojni generali od tada de fakto vladari Sudana.

Hamdok je obećao da će sarađivati s Međunarodnim krivičnim sudom radi suđenja počiniocima ratnih zločina i genocida tokom građanskog rata u Darfuru (2003 - 2010), te sudanske vlasti kažu da namjeravaju da tom sudu izruče i svrgnutog al-Bašira.

Skoro godinu dana poslije svrgavanja al-Bašira, Sudan je u teškoj ekonomskoj krizi: inflacija iznosi zapanjujućih 60 odsto, a stopa nezaposlenosti prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda je iznad 22 odsto.

Vlada je saopštila da je u Sudanu nezaposleno 30 odsto mladih koji čine više od polovine od ukupno 42 miliona stanovnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније