Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.B. ]

09. 03. 2020. 23:12 >> 23:09
1

MIROVNI SPORAZUM

Američka vojska počela povlačenje iz Avganistana

Američka vojska sapštila je danas da je počela povlačenje iz Avganistana predviđeno mirovnim sporazumom potpisanom sa talibanima. Ona treba da smanji broj vojnika na 8.600 u roku od 135 dana.

Stotine vojnika kreću van zemlje kao što je ranije planirano, ali neće biti zamijenjeni kako SAD počinje da sprovodi planove o smanjenju snaga u Avganistanu sa sadašnjih oko 13.000 na 8.600.

Američke snage u Avganistanu zadržavaju sva potrebna vojna sredstva za operacije protiv ekstreimsta Al Kaide i grupe Islamska država da podrže avganistanske snage, rekao je u saopštenju portparol vojske SAD pukovnik Soni Leget, prenosi Frans pres.

Njihovo povlačenje sprovodi se u vrijeme političkog haosa u Kabulu koji prijeti da naruši sporazum SAD i talibana. Dvojica rivalskih vođa u Avganistanu su danas održali odvojene ceremonije polaganja zakletve za predsjednika zemlje, što stvara komplikaciju za SAD koje pokušavaju da idu napred sa realizacijom sporazuma o okončanju 18-ogodišnjeg rata.

Sve oštiriji spor između predsednika Ašrafa Ganija koji je proglašen pobjednikom septembarskih izbora i njegovog rivala Abdulaha Abdulaha, koji ga optužuje za prevaru na glasanju, prijeti da naruši naredne ključne korake i čak može da preraste u novo nasilje.

SAD nijesu povezale svoje povlačenje za političku stabilnost u Avganistanu ni za bilo kakav konkretan ishod mirovnih pregovora među Avganistancima. Umjesto toga, povlačenje zavisi od toga da li će talibani ispuniti svoje obećanje da spriječe bilo koju grupu ili pojedinca, uključujući Al Kaidu od upotrebe teritorije Avganistana za prijetnju bezbednosti SAD i njihovim saveznicima, prenosi AP.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније