Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

10. 03. 2020. 22:22   >>  22:21

FON DER LAJEN

EU će upotrijebiti sve instrumente da podrži privredu

Evropska Unija mora da djeluje na dva fronta - kako bi se zaustavilo širenje virusa, i pomoglo pacjentima ali i zaustavio ekonomski pad, kazala je predsjednica EK Ursula fon der Lajen nakon videokonferencije sa liderima 27 država EU.

„Moramo raditi na makroekonomskom nivou i iskoristiti sve mehanizme da naša ekonomija prebrodi ovu oluju“, kazala je ona.

Kao bi se umanjile ekonomske posljedice, Lajenova je naglasila da će Komsija omogućiti da državna pomoć stigne kompanijama kojima je neophodna, najavila je nove smjernice koje će predstaviti prije sastanka Eurogrupe u ponedjeljak.

„EU će, kako bi se efikasnije borila protiv koronavirusa osnovati Kornona investicioni fond za odgovor, namijenjen zdravstvenim sistemima zemlja clanica, malim i srednjim preduzećima, tržištu rada, i drugim osjetljivim djelovima naših ekonomija. Taj instrument će uskoro dostići 25 mlijarde eura. Kako bi se to realizovalo zatražiću od Parlamenta i Savjeta da ove sedmice oslobode 7,5 milijardi investicionih sredstava i organozovaću grupu koja će omogućiti da novac počne da cirkuliše u narednim nedjeljama.“, kazala je Lejenova.

Predsjednik Savjeta, Šarl Mišel, kazao je da su tokom sastanka prepoznata četiri prioriteta: ograničavanje širenja virusa, obezbjeđivanje neophodne medicinske opreme sa posebnom pažnjom na maske i respiratore, promocija istraživanja uključujući i rad na vakcini, kao i suočavanje sa socio-ekonomskim posljedicama.

„Evropski savjet će ponovo o ovom pitanju razgovarati tokom Samita 26 i 27 marta, kako bi se preduzele dalje potrebne mjere“, kazao je Mišel.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније