Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Klix.ba, objavila B.B. ]

17. 03. 2020. 20:35 >> 20:37
1

EK DAJE

Njemačkom "CuraVecu" 80 miliona za pronalaženje vakcine

Evropska komisija je ponudila finansijsku pomoć od 80 miliona eura njemačkoj biofarmaceutskoj kompaniji "CureVac" za ubrzanje razvoja i proizvodnje vakcine protiv koronavirusa.

Na službenoj stranici Evropske unije je objavljena ova informacija gdje je, između ostalog, navedeno da su predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i komesarka za inovacije i istraživanje Marija Gabriel održale videokonferenciju s upravom "CureVac", a u razgovoru je učestvovao i potpredsjednik Evropske investicione banke (EIB) Ambroise Fajoli.

Podrška njemačkoj kompaniji bila bi u obliku garancija Evropske unije za zajam EIB-a, koji se trenutno razmatra u istom iznosu.

"U ovoj javnoj zdravstevnoj krizi od najveće je važnosti da podržimo naše vodeće istraživače i tehnološke kompanije. Odlučni smo osigurati CureVacu finansiranje koje mu je potrebno kako bi ubrzao razvoj i proizvodnju vakcine. Ponosna sam da imamo vodeće kompanije poput 'CureVaca' u EU", rekla je Fon der Lajen.

Njeno mišljenje su podijelili i Gabriel i Fajoli rekavši kako su istraživanja i inovacije u Evropskoj uniji značajan odgovor u borbi protiv širanja koronavirusa.

CureVac je 2014. godine osvojio prvu nagradu za podsticanje inovacija u EU.

Fajoli je naglasio kako će ova institucija uvijek biti za inovacije pogotovo kada je riječ o trenutnoj zdravstvenoj krizi.

"Zahvaljujući snažnom dugogodišnjem partnerstvu s Evropskom komisijom u području finansijskih instrumenata za istraživanje i inovacije (InnovFin), odlučni smo dati sve od sebe kako bismo podržali 'CureVac' koji nastoje sve učiniti za dobrobit građana u EU i šire", dodao je on.

"CureVac" je osnovan 2000. godine i razvio je novu tehnologiju kojom je prevaziđena jedna od najvećih prepreka za korištenje vakcine, a riječ je o potrebi da se održi stabilnom bez hlađenja.

Preliminarna istraživanja pokazuju da ta tehnologija obećava brz odgovor na Kovid-19.

Svoj program razvoja vakcine za Kovid-19 njemačka kompanija je već počela i procjenjuje se da će kliničko testiranje početi do juna 2020. godine.

U svijetu je više od 174.100 osoba zaraženo koronavirusom, a blizu 6.700 je umrlo.

Najviše je zaraženih u Kini, više od 80.000 osoba, ali sada je najgora situacija u Evropi, posebno u Italiji i Španiji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније