Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina, objavila B.B. ]

18. 03. 2020. 09:05   >>  09:08

PORAST OBOLJELIH DO KOVIDA-19

Švajcarska strahuje od kolapsa zdravstva

Švajcarski zdravstveni sistem mogao bi da doživi kolaps do kraja mjeseca ako koronavirus nastavi da se širi trenutnom brzinom, kazao je danas predstavnik švajcarske Vlade Danijel Koh.

"Ljudi koji su se danas zarazili, kontaktiraće nas tek za deset dana. Moramo da budemo sigurni da je rast virusa usporen već danas, jer u protivnom, za deset dana bolnice neće moći da se sa njima izbore ", kazao je Koh.

Prema posljednjim podacima švajcarskih vlasti, u toj zemlji je do sada zaraženo 2.650 ljudi, dok je od virusa Kovid-19 preminulo 19 osoba, a broj oboljelih će tokom narednih nedjelja vjerovatno rasti, prenosi Rojters.

Koh, koji rukovodi Federalnom kancelarijom za prenosive bolesti, rekao je da je ubrzani porast broja oboljelih onemogućio vlasti da dođu do tačnih podataka o broju novih slučajeva.

On je dodao da je, s obzirom na trenutnu brzinu širenja virusa, nemoguće testirati svakoga ko bi mogao da bude zaražen.

Švajcarska je mobilisala oko osam hiljada pripadnika vojske, kako bi pomagali javnim službama i medicinskom osoblju.

Kako navodi britanska agencija, Švajcarska raspolaže sa između hiljadu i 1,2 hiljade mjesta u bolnicama na odjeljenjima intenzivne nege.

Koh je kazao da je, međutim, problem u ograničenom broju zdravstvenih radnika obučenih da upotrebljavaju opremu za spasavanje života, kao što su respiratori.

Rojters podsjeća da su upravo respiratori glavni problem u susjednoj Italiji, gdje je do sada od korona virusa preminulo više od 2,1 hiljadu ljudi.

U pokušaju da se izbori sa rastućim brojem slučajeva oboljelih i onih koji sumnjaju da su zaraženi, Univerzitetska bolnica u Ženevi je tokom noći ispred ulaza podigla veliki šator u kojem se pregledaju i testiraju građani.

Ta bolnica je saopštila da planira da udvostruči broj kreveta na intenzivnoj njezi.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније