Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

18. 03. 2020. 23:13 >> 23:10

UBLAŽIĆE EFEKTE

EU štiti prava putnika i u toku pandemije

Evropska komisija (EK) je, u sklopu nastojanja da ublaži ekonomske efekte pandemije COVID-19, danas objavila smjernice koje će obezbijediti da se prava putnika u EU poštuju dosljedno širom bloka.

S obzirom da su nacionalne vlade uvele različite mjere, uključujući ograničenja putovanja i graničnu kontrolu, svrha smjernica je da uvjere putnike da su njihova prava zaštićena, saopštila je EK.

"U svjetlu masovnih otkazivanja i kašnjenja sa kojima se suočavaju putnici i prevoznici zbog pandemije koronavirusa, Komisija želi da pruži pravnu sigurnost oko primjene prava putnika u EU", rekla je evropska komesarka za transport Adina Valea i dodala da će EK nastaviti da prati situaciju i da će, u slučaju potrebe, preduzeti dalje korake.

Smjernice će, navodi EK, pomoći putnicima, industriji i nacionalnim vlastima u situaciji bez presedana kada nacionalne vlade uvode ograničenja putovanja.

Očekuje se da smjernice takođe pomognu da se smanje troškovi transportnog sektora koji je teško pogodila pandemija.

Smjernice pokrivaju prava putnika u vazdušnom, željezničkom, drumskom i vodnom prevozu, i pomorskom i riječnom, kao i odgovarajuće obaveze prevoznika.

Kako se navodi, ako je npr. putniku otkazan put, on može da izabere da li želi mu se nadoknadi cijena karte ili da se njegovo putovanje preusmjeri do konačne destinacije.

Istovremeno se u smjernicama precizira da su trenutne okolnosti vanredne i da to ima posljedice po određena prava, odnosno da se putnici ne mogu pozivati na njih u nekim slučajevima, poput naknade u slučaju otkazivanja leta manje od dvije nedjelje od datuma polaska.

EK je objavila i spisak mjera koje se tiču putovanja u članicama EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније