Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

18. 03. 2020. 23:05 >> 23:03
3

MERKEL O VIRUSU

Izazov kakav nije bio od Drugog svjetskog rata

Njemačka se sa izazovom, poput epidemije koronavirusa, nije suočila od Drugog svjetskog rata, poručila je kancelarka Angela Merkel.

Ona je, u prvom direktnom televizijskom obraćanju naciji, poručila kako svaki građanin mora pomoći u zaštiti najugroženijih od bolesti.

Merkel je rekla da je, dok se istraživači trude da razviju vakcinu za sprečavanje infekcije i lijekova za liječenje bolesti COVID-19, usporavanje širenja virusa jedini način da se ograniči broj bolesnih.

"Njemačka ima odličan zdravstveni sistem, možda jedan od najboljih na svijetu, ali i naše bolnice bi bile potpuno pretrpane ukoliko bi previše pacijenata stizalo za kratko vrijeme", kazala je Merkel.

U Njemačkoj su u srijedu uveče bila 11.973 potvrđena slučaja zaraze virusom, što je na petom mjestu na svijetu, po podacima Univerziteta Džon Hopkins.

Od korona virusa je u toj državi preminulo 28 ljudi.

U srijedu je njemačka vlada saopštila da je dogovorila o povećanju bolničkih kapaciteta, posebno za pacijente kojima je potrebna intenzivna njega.

Vlada je zatražila da bolnice provjere da li se odbačeni kreveti i medicinski uređaji mogu vratiti u upotrebu.

Merkel je u govoru pozvala sve od 83 miliona građana da ostanu kod kuće i drže se podalje jedni od drugih kada moraju da izađu.

Njemačko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je u srijedu uveče da se ograničenja ulaska u zemlju proširuju i uključuju provjeru putnika iz Italije, Austrije, Španije, Francuske, Luksemburga, Danske i Švajcarske.

Putnici iz inostranstva će morati da nose obrasce kojima dokumentuju potrebu za putovanjem, a svi ostali bi trebalo da izbjegavaju dolazak u Nemačku, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Njemačka vlada je prethodno zatvorila škole, univerzitete, klubove i bioskope, ali uzdržala se od strogog ograničavanja kretanja stanovništva i zatvaranja u kuće čitavog stanovništva kao što su učinile: Italija, Španija i Francuska.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније