Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina business; Objavila: M.M. ]

19. 03. 2020. 08:30   >>  08:28 2

ZBOG PADA CIJENA NAFTE

Rusija suočena s rastom manjka u budžetu

Rusija je suočena s rastom manjka u budžetu na tri biliona rubalja, odnosno 38 milijardi USD, zbog naglog pada cijena nafte, saopštio je ministar finansija Anton Siluanov.

Cijena nafte, jednog od najvažnijih izvoznih proizvoda Rusije, potonula je u martu približno za trećinu usljed smanjene globalne tražnje u kontekstu opšteg naglog pada trgovine povezanog s pandemijom koronavirusa, prenosi B92.

Dodatni udarac bili su neuspjeli pregovori vodećih proizvođača o dodatnom ograničenju snabdijevanja.
"Prema sadašnjim cijenama, prihodi od nafte i gasa manji su od planiranih za gotovo tri milijarde rubalja", naveo je Siluanov.

Ruska valuta, čije je kretanje usko povezano s cijenama nafte, od početka marta izgubila je više od desetine svoje vrijednosti.

To je rusku centralnu banku primoralo na prodaju deviznih rezervi kako bi poduprla kurs, koji jeu srijedu nakratko skliznuo na 79 rubalja, najniži nivo u više od četiri godine.

Sličan oštar pad rublja povezan s cijenama nafte Rusija je iskusila 2014. i 2015. pa je odlučila da diversifikuje ekonomiju. Uprkos tome, još je u velikoj mjeri zavisna od kretanja cijena robe.

Premijer Mihail Mišustin je ove nedelje najavio da će ruska vlada uspostaviti fond težak oko četiri milijarde USD kako bi ekonomiji pomogla da lakše prebrodi najnovije teškoće, a domaćinstvima olakšala borbu s pandemijom koronavirusa.

Granice su zatvorene za strane državljane bez potvrde o prebivalištu, izuzev diplomata, a učenici su pozvani da ostanu kod kuće, u mnogim gradovima ograničena su javna okupljanja kako bi se ograničilo širenje zaraze koronavirusom.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније