Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

19. 03. 2020. 16:00   >>  16:00

MJERE GRČKE ZBOG KORONAVIRUSA

Naknada od 800 eura za one koji su morali da obustave posao

Državnu naknadu od po 800 eura dobiće 500.000 zaposlenih u preduzećima koja su od 15. marta do kraja aprila obustavila rad na osnovu odluka Vlade Grčke o sanitarnim mjerama zbog pandemije.

Isti iznos dobiće i samozaposleni i samostalni preduzetnici, kao i oni koji rade u malim porodičnim preduzećima, objavljeno je danas.

Ministar finansija Hristos Staikuras je najavio da će taj iznos biti uplaćen na račune korisnika početkom aprila, dok će budžetski rashod zbog toga dostići 400 miliona eura.

Vlada je ukazala da na krizu neka preduzeća odgovaraju masovnim otpuštanjem.

Ministar rada Janis Vrucis je rekao da je "slika tržišta rada za mart razočaravajuća do tragična", a premijer Kirijakos Micotakis upozorio da preduzetnici ne bi trebalo da zaposlene otpuštaju "nepotrebno i neopravdano" što se smatra zloupotrebom.

Vlada je ukazala da su sve mjere podrške poslovanju u vrijeme krize zbog novog korona virusa "neraskidivo povezane s očuvanjem radnih mjesta" i upozorila da preduzeća koja ipak budu otpuštala zaposlene neće moći da koriste povoljne mjere podrške. Takvo otpuštanje zaposlenih smatraće se pravno nevažećim.

Pored naknade od 800 eura onima čija su preduzeća zatvorena odlukom Vlade, proglašeno je obustavljanje poreskih obaveza tih zaposlenih za mart. Naredne takve obaveze biće plaćane u julu.

Uz to je grčka država u potpunosti preuzela uplaćivanje doprinosa na plate svih zaposlenih za zdravstveno i socijalno osiguranje i za zdravstvenu zaštitu. Taj budžetski trošak će dostići 450 miliona eura.

Vlada je redovne isplate naknade za sve nezaposlene, kojima pravo na to ističe 31. marta, produžila za dva mjeseca. Cijena te mjere za državni budžet će premašiti 150 miliona eura.

Zakupnina za mart i april smanjuje se na 60 odsto za stanove u kojima žive zaposleni u preduzećima koja su obustavila rad zbog odluka Vlade.

Ministarstvo finansija Grčke je najavilo je da će PDV biti smanjen sa 24 odsto na šest odsto na proizvode za zaštitu od korona virusa i za sprečavanje njegovog prenošenja.

To su maske i rukavice, antiseptički rastvori, maramice i drugi preparati, sapun i ostali preparati za ličnu higijenu, kao i etil-alkohol kao sirovina za proizvodnju antiseptika.

Smanjene PDV na tu robu važiće do kraja ove godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније