Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavila B.B. ]

21. 03. 2020. 15:07 >> 15:07

LAJEN PORUČILA

Rasteretiti granice i olakšati povratak građana

Na granicama širom Evrope i dalje su velike kolone vozila. Pored brojnih građana, blokirani su i kamioni koji prevoze medicinsku opremu i namirnice. Predsjednica EK Ursula fon der Lajen u video poruci poručila je da radi sa vladama zemalja članica, kako bi se taj problem uskoro riješio.

"Vlade zemalja članica preduzele su jake mjere kako bi ograničile širenje virusa u EU. To su neophodne mjere, ali neke od njih su blokirale ljude na granicama. Na nekim graničnim prelazima kolone su duge i po desetak kilometara, i čeka se više od 24 sata. Brojni Evropljani ne mogu da se vrate kućama i kamioni koji prevoze lijekove i neophodne namirnice, poput hrane, su blokirani. Važno je da se to sada razriješi, na početku krize. Zato pratim situaciju izbliza, uključujući i satelitske snimke Kopernikusa", kazala je Lajenova.

Naglašava da je više puta razgovarala sa nacionalnim vladama o toj situaciji i da već ima pomaka.

"Prošlog vikenda bilo je veliko zakrčenje na granici između Slovenije i Hrvatske, saobraćaj je sada rasterećeniji. Ljudi su uspjeli da se vrate svojim kućama, a kamioni blokirani u Sloveniji mogli su da nastave put. To je dobar primjer pragmatičnog rješenja među susjedima", poručuje predsjednica Evropske komisije.

Velike gužve, kako je kazala, bile su i na granici između Poljske i Češke, Njemačke i Litvanije. Stanovnici Baltika, poručuje, sada mogu da se vrate svojim kućama i saobraćaj kamiona se poboljšao.

"Na nekim granicama i dalje imamo problema, između Rumunije i Mađarske je 20 kilometara duga kolona, to moramo riješiti. Mnogo Rumuna i Bugara čeka povratak u svoju zemlju, a kamioni puni robe moraju da nastave svoj put. Nadam se i da će se tu situacija poboljšati", zaključila je Lajenova u video-poruci.

Ivan Mijanović, RTCG

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније