Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina, objavila B.B. ]

22. 03. 2020. 12:40 >> 12:39
4

U AUSTRIJI STRAH OD ZEMLJOTRESA

Traže zatvaranje slovenačke nuklearke

Austrijski političari, nakon snažnog zemljotresa koji je pogodio Zagreb, ponovili su zahtjev za zatvaranje slovenačke nuklearne centrale u Krškom.

Predsjednik austrijske pokrajine Koruška, koja se graniči sa Slovenijom, Peter Kajzer, ukazao je na zabrinutost građana zbog nuklearke Krško, koja se nalazi na trusnom području.

On je prenio da je, nakon što je čuo za vijest o zemljotresu, pozvao ambasadorku Austrije u Sloveniji Sigrid Berka da se informiše o posljedicama po rad nuklearke Krško.

Iako je slovenački premijer Janez Janša rekao da zemljotres nije nanio veću štetu u Sloveniji, i da nuklearka, kojom upravljaju Hrvatska i Slovenija, funkcioniše bez problema, Kajzer je kazao da je zabrinut.

"Ovaj put je sve proteklo dobro, ali šta će se dogoditi kod sljedećeg zemljotresa? Iako možda neće doći do situacije kao u Fukušimi, opasnost, neizvesnost je stalno prisutna zbog zastarjelog reaktora u Kršku. Zbog toga je bez alternative što brži prelaz na alternativne izvore energije", naglasio je Kajzer.

On je rekao da očekuje, posebno od Evropske unije, odgovarajuće rigozorne mjere i pomoć svim državama koje odustaju od nuklearne energije, prenosi Tanjug.

"Nadam se da ne mora doći do katastrofe i hiljade žrtava prije nego što evropska politika spozna da je njen prioritetni zadatak da štiti građane, i ne žrtvuje njihovu zdravlje zbog interesa bilo kojih koncerna", poručio je Kajzer.

Apelovao je na austrijsku vladi da se kod slovenačkih i evropskih kolega založi za zatvaranje nuklearke Krško.

Zamjenik predsjednika pokrajine Štajerska Anton Lang kazao je da je reaktor u Krškom pušten u rad 1981. sa maksimalnim vijekom od 40 godina, tako da se mora najkasnije 2023. zatvoriti.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније