Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila M.Mi [ Beta ]

10. 04. 2020. 19:24 >> 19:24

POVODOM VELIKOG PETKA

Katedrala Notr Dam nakratko otvorena

Pariška katedrala Notr Dam, iako teško oštećena prošlogodišnjim požarom, danas je nakratko otvorena povodom Velikog petka.

Nekoliko dana prije prve godišnjice požara koji je opustošio tu svjetsku znamenitost, nadbiskup Pariza predvodio je ceremoniju obilježavanja Velikog petka koja se razlikovala od svih dosadašnjih u tom srednjevjekovnom dragulju gotičke arhitekture.

Nadbiskup Mišel Opeti odao je poštovanje Trnovom vijencu koji je preživeo požar koji je srušio krov katedrale, a posljedice su užasnule svijet.

Danas su održane molitve pred malim brojem vjernika kojima je dopušteno da uđu u zatvorenu katedralu, ali je za javnost svečanost prenošena na TV.

Radovi na obnovi katedrale obustavljeni su 16. marta zbog pandemije korona virusa.

Krajem januara general francuske vojske, zadužen za obnovu vatrom uništene katedrale, rekao je da će radovi na obnovi u najboljem slučaju početi kasnije ove godine.

General Žan-Luj Žorželen je u Parlamentu Francuske rekao da radnici obezbjeđuju strukturu i da postoji zabrinutost da bi se lučne tavanice Notr Dama mogle srušiti, te je "prerano za potvrdu da je katedrala sačuvana", rekao je on.

Požar je aprila prošle godine uništio znamenitu "strijelu" - dekorativni toranj nasred krova, kao i samu konstrukciju krova koja je održavala stabilnost fasade s dvijema kulama i stabilnost tavanica.

Zimus početo skidanje skela, sada prekinuto, trebalo je da traje četiri mjeseca da bi profesionalni penjači demontirali 40.000 dijelova skela, ukupne težine 200 tona, rekao je Žorželen.

Katedrala se potom mora očistiti od istopljenog olova kojim je bio prekriven krov, i tek tada će stručnjaci moći da odluče kako obnoviti Notr Dam.

Žorželen je rekao da bi crkva mogla ponovo da se otvori za posjetioce kroz pet godina - kako je obećao predsjednik Republike Emanuel Makron, iako neki stručnjaci taj rok smatraju nerealno kratkim.

Rekonstrukcija Notr Dama čiji je prvi kamen položen 1163. godine, pokrenula je široku raspravu u Francuskoj, s različitim pogledima da li bi trebalo uključiti nove tehnologije i dizajn, građevinu bolje obezbijediti, te joj i promijeniti izgled.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније