Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

12. 04. 2020. 23:20 >> 23:18

POVEČANJE CIJENE NAFTE

Države proizvođači nafte sklopile globalni pakt

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i drugi proizvođači tog energenta postigli su danas dogovor da povećaju cijene nafte smanjenjem njene proizvodnje za gotovo 10 miliona barela dnevno.

Da je postignut dogovor o smanjenju svjetske proizvodnje nafte za oko 10 odsto izjavili su zvaničnici nekoliko država koji su učestvovali u današnjim pregovorima putem video veze.

Ministar energetike Meksika napisao je večeras na Tviteru da su se države dogovorile da od 1. maja smanje proizvodnju nafte za 9,7 miliona barela dnevno, a kuvajtski ministar za naftu objavio je sličnu informaciju.

Iransko ministarstvo za naftu takođe je na Tviteru objavilo da je postignut dogovor o smanjenju proizvodnje za 9,7 miliona barela dnevno u maju i junu.

U toj objavi je navedeno da su se članice OPEK i druge države među kojima je Rusija (takozvani OPEK plus) složile da Meksiko smanji proizvodnju za samo 100.000 barela tokom ta dva mjeseca.

Opiranje Meksika da smanji proizvodnju za 400.000 barela dnevno, koliko je traženo od te države, bilo je glavni kamen spoticanja u pregovorima vođenim u četvrtak i petak, sa ciljem povećanja cijene nafte.

Iako je Meksiko prvobitno blokirao dogovor, predsjednik te zemlje Andres Manuel Lopes Obrador rekao je u petak da se s američkim predsjednikom Donaldom Trampom dogovorio da SAD dijelom doprinesu smanjenju proizvodnje nafte umjesto Meksika.

Lopes Obrador je kazao da se s Trampom dogovorio da Meksiko smanji proizvodnju nafte za 100.000 barela dnevno, a da je SAD smanje za dodatnih 250.000 barela dnevno. Tramp je kasnije u petak potvrdio da je postigao sporazum s Meksikom.

Prevelika proizvodnja nafte u svijetu i ekonomska kriza izazvana pandemijom koronavirusa dovele su do pada cijene nafte na najniži nivo od 2002.

Samo od početka godine cijena sirove nafte pala je 50 odsto. To je pomoglo potrošačima i firmama kojima je nafta neophodna, ali je nanijelo štetu mnogim državama i kompanijama pošto su im troškovi proizvodnje postali neisplativi.

Sporazum OPEK plus država je bez presedana i po količini smanjenja proizvodnje nafte i po bo broju zemalja koje u tome učestvuju. Mnoge od tih država dugo vremena su bile ljuti rivali u energetskoj industriji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније