Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila M.Mi [ Beta ]

15. 04. 2020. 07:45 >> 07:45

RADOVI STOPIRANI

Godina od požara na katedrali Notr Dam

Godinu poslije požara koji je znatno oštetio srednjovekovnu katedralu Notr Dam u Parizu, ogromna dizalica se nalazi nad zdanjem ali su radovi, nazvani u Francuskoj "gradilištem vijeka", utihnuli zbog epidemije korona virusa, prenose tamošnji mediji.

Požar koji je izbio 15. aprila 2019. godine i potresao svijet, uništio je dio svoda i veliku strijelu na katedrali. Francuske vlasti su navele da obnova Notr Dama ostaje apsolutni prioritet. Oko katedrale su postavljene barijere i pristup zdanju je zabranjen.

U katedrali gotske arhitekture, koja se geografski nalazi u samom centru Pariza kod rijeke Sene, od požara su održane dvije kratke ceremonije, a poslednja je bila prošle nedjelje na Veliki petak po gregorijanskom kalendaru.

Obnova bi trebalo da traje pet godina kako je najavio francuski predsjednik Emanuel Makron, a do sada je obećano 922 miliona evra donacija. Arhitekta zadužen za obnovu Filip Vilnev smatra da će tek na jesen biti završene sve procjene radova na obnovi, a dotle će vjerovatno morati dodatno da osiguraju krhki svodovi.

Za sada se još ne zna tačni uzrok požara, ali mnogi pominju neke neispravnosti i nemar. Istražne sudije još rade na tom slučaju, kako bi se utvrdila eventualna odgovornost preduzeća koja su zadužena za održavanje katedrale.

Katedrala Notr Dam za Francuze nije samo svjetski poznata srednjovjekovna gotska katedrala, već srce Pariza i zdanje koje su ovekovječili književnici i dio istorije nacije.

Gradnju katedrale je započeo 1163. godine biskup Moris de Sili, a završena je skoro dva vijeka kasnije 1345. godine.

Notr Dam je tesno povezana sa istorijom Francuza. Njena snažna zvona su se 24. avgusta 1944. godine oglasila da označe oslobađanje zemlje od nacista, a 26 godina kasnije su zvonila na sahrani lidera Pokreta otpora, generala Šarla de Gola.

Katedralu je opjevao pjesnik Žerar de Nerval koji joj je 1832. godine posvetio pjesmu "Bogoridična crkva u Parizu". Viktor Igo je godinu dana ranije napisao roman "Bogorodična crkva u Parizu", o katedrali i zvonaru Kvazimodu i romskoj plesačici Esmeraldi.

Zvona katedrale u Parizu su se između ostalog oglasila i za pobjedu u Kosovskom boju i na 800. godišnjicu te bitke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније