Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Anadolija, Objavila: R.B. ]

16. 04. 2020. 19:30 >> 19:39

DIO SPORAZUMA

Ukrajina i separatisti počeli razmjenu zarobljenika

Ukrajinske snage i separatisti koje podržava Rusija u istočnoj Ukrajini počeli su u četvrtak razmjenu zarobljenika, potvrdili su i iz Kancelarije ukrajinskog predsjednika i separatisti, prenosi agencija Anadolija.

Razmjena dolazi kao dio sporazuma sklopljenog prošle godine na samitu lidera Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske.

Cilj je preduzeti korake na izgradnji povjerenja koji bi mogli dovesti do okončanja šestogodišnjeg rata na istoku Ukrajine, u kojem je poginulo više od 14.000 ljudi, a doveli su do tenzija između Rusije i međunarodne zajednice.

Ukrajina se nada da će vratiti 19 svojih građana u razmjeni za separatiste na istoku zemlje, navodi se u saopštenju. Nije objavljeno koliko će pobunjenika biti pušteno.

Biće to treća razmjena zarobljenika otkako je Zelenski prošle godine izabran na izborima, prije svega zbog obećanja o okončanju sukoba, koji je počeo 2014. godine.

"Trenutna razmjena pokazuje efikasnost predsjedničke strategije i poštovanje sporazuma postignutih na samitu", ističe se u saopštenju.

Posljednja velika razmjena zarobljenika između separatističkih pobunjenika i ukrajinskih snaga dogodila se u decembru 2019. godine, a razmijenjeno je 124 pobunjenika za 76 Ukrajinaca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније