Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

27. 04. 2020. 06:51 >> 06:50

KRALJ NAREDIO

Saudijska Arabija ukinula smrtnu kaznu za maloljetnike

Kralj Saudijske Arabije Salman naredio je ukidanje smrtne kazne za maljoletne osobe, izjavio je danas visoki saudijski zvaničnik.

Ta odluka uslijedila je pošto je Vrhovni sud Saudijske Arabije nedavno naredio ukidanje kazne bičevanjem i njenu zamjenu novčanom ili kaznom zatvora ili društveno korisnim radom.

Predsjednik Komisije Vlade Saudijske Arabije za ljudska prava Avad Alavad potvrdio je odluku o ukidanju smrtne kazne za maloljetna lica, navodeći da ona pomaže uspostavljanju "modernijeg kriivičnog zakonodavstva" i "pokazuje posvećenost Rijada nastavku sprovođenja ključnih reformi".

Alavad je najavio da će "biti novih reformi" i dodao da dvije najnovije odluke o ublažavanju kazni odražavaju "kako Saudijska Arabija nastavlja s realizacijom ključnih reformi u oblasti ljudskih prava, čak i u vrijeme teškoća izazvanih pandemijom korona virusa".

Zahvaljujući najnovijoj naredbi kralja Salmana, smrtnu kaznu će izbjeći najmanje šest muškaraca iz manjinske šiitske zajednice, osuđenih za zločine počinjene kada su imali manje od 18 godina.

Naredbom kralja Salmana s kraja 2018. godine, desetogodišnja zatvorska kazna propisana je kao maksimalna za maloljetne osobe, osim za zločine za koje je predviđena smrtna kazna.

Od sada će desetogodišnja zatvorska kazna biti maksimalna za sva djela počinjena od maloljetnih lica.

Međunarodne organizacije, među kojima su Amnesti internešenel i Hjuman rajts voč, dugo pozivaju Rijad da ukine smrtnu kaznu, naročito za maloljetne osobe.

Smatra se da iza ublažavanja kazni stoji sin kralja Salmana i nasljednik prijestola, princ Mohamed bin Salman, koji se vidi i kao ključna osoba za udaljavanje od vahabizma, ultrakonzervativne interpretacije islama kojoj su i dalje privrženi mnogi Saudijci.

Mohamed bin Salman teži modernizaciji zemlje, privlačenju stranih investicija i poboljšanju reputacija Saudijske Arabije u svijetu.

S druge strane, smatra se odgovornim za obračun saudijskih vlasti s liberalima, aktivistima za prava žena, piscima i reformistima. Iz svijeta je oštro kritikovan zbog ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija u Turskoj 2018. godine izvršeno od agenata koji su radili za njega.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније