Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, objavila B.B. ]

07. 05. 2020. 10:24   >>  10:24

IZ RIJALA U TOMAN

Iran mijenja ime nacionalne valute

Iran mijenja naziv svoje nacionalne valute rijal u toman, saopštio je iranski predsjednik Hasan Rohani.

Parlament Irana usvojio je zakon kojim se Vladi dozvoljava da ukloni četiri nule sa nacionalne valute rijala, prenijeli su iranski državni mediji.

Iranska nacionalna valuta biće preimenovana iz rijala u toman, čija je nominalna vrijednost ranijih 10.000 rijala.

Rijal je izgubio 60 odsto vrijednosti, pošto je američki predsjednik Donald Tramp 2018. povukao SAD iz nuklearnog sporazuma Irana sa svjetskim silama i vratio sankcije Teheranu, ukazujući da je u ponedjeljak jedan dolar na ulici vrijedio oko 156.000 rijala.

Da bi zakon stupio na snagu, treba da ga odobri i klerikalno tijelo Savjet čuvara, dok je iranska državna televizija javila da će Centralna banka Irana imati dvije godine da pripremi teren za promjenu valute u toman.

Zbog slabljenja rijala i visoke inflacije od kraja 2017. godine izbijali su sporadični protesti, ukazuje Rojters.

Rohani je objasnio da riječ rijal u svakodnevnom životu niko nije koristio.

On je istakao da je zbog toga u radu banaka često nastajao nesporazum, jer su svi govorili toman, ali zapisivali rijal. Prema njegovim riječima, odluka o preimenovanju trebalo bi da omogući narodu da lakše računa, dok je sam naziv valute, po njemu, lijep.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније