Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila M.Mi [ Beta ]

13. 05. 2020. 19:22   >>  19:21 4

JEDAN OSUMNJIČENI

Merkel ima dokaze o pokušaju ruskog hakovanja njene kancelarije

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da ima "dokaze" o "skandaloznim" pokušajima ruskog hakovanja usmjerenog na njenu kancelariju.

"Mogu iskreno da kažem da mi je zlo od toga. Svaki dan pokušavam da imam bolje odnose sa Rusijom a sa druge strane ima tako opipljivih dokaza da su ruske snage iza toga", rekla je kancelarka u obraćanju poslanicima Bundestaga.

Ona je govorila o sajber napadu koji je 2015. godine imao za metu istovremeno donji dom njemačkog parlamenta i njene kancelarije. Bundestag je 2015. bio žrtva sajber napada koji je pripisan ruskoj vojnoj obavještajnoj službi GRU.

Prema njemačkim medijima hakeri su paralelno sa tim sajber napadom na Bundestag došli do ličnih podataka na servisu poruka kancelarije njemačke kancelarke.

Merkel je rekla da su istražitelji identifikovali jednog osumnjičenog u tom slučaju.

"I dalje ostavljamo sebi pravo da preduzmemo mjere, uključujući i protiv Rusije", rekla je kancelarka i nazvala to "skandaloznim" činom.

Radi se o "cijeloj strategiji" koju Rusija primenjuje, uključujući iskrivljavanje činjenica, nastavila je Merkel.

Ona je dodala da u tom kontekstu naravno da nije lako da se nastave pokušaji izgradnje boljih odnosa sa Moskvom.

Merkel je takođe pomenula ubistvo jednog Gruzijca čečenskog porijekla 2019. u Berlinu, u koje su umiješane ruske službe.

Taj slučaj je pokrenuo diplomatsku krizu između Njemačke i Rusije, dva člana ruske ambasade kojima je njemačka vlada zamjerila da ne sarađuju u istrazi i morali su da napuste njemačku teritoriju 4. decembra 2019.

Osumnjičeni ubica priveden je odmah poslije ubistva, ali, kako je dodala kancelarka, oni i dalje pokušavaju da pronađu njegove moguće saučesnike.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније