Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

15. 05. 2020. 22:22 >> 22:21

LIČNI RAZLOZI

Azavedo se povlači sa mjesta direktora STO

Roberto Azavedo objavio je da će krajem avgusta odstupiti s dužnosti generalnog direktora Svjetske trgovinske organizacije (STO), koju trese ozbiljna kriza.

"Odluka je lična, porodična, a uvjeren sam da je u najboljem interesu organizacije", rekao je Azevedo u govoru predstavnicima država članica STO-a, ističući da sa suprugom živi u Ženevi, dok se njegove kćeri i majka nalaze u rodnom Brazilu.

Azevedo je na čelu STO-a sedam godina, a ostavkom će mu drugi mandat biti skraćen za godinu dana.

Njegovo povlačenje poklapa se s teškom krizom u međunarodnoj organizaciji zbog napetosti između SAD-a i ostalih zemalja članica.

Od decembra prošle godine STO ne može donositi konačne presude u trgovinskim sporovima, jer je SAD blokirao imenovanje sudaca žalbenog tijela.

Kabinet američkog predsjednika Donalda Trampa traži opsežne reforme STO-a, ne precizirajući kako bi trebale izgledati i ne prihvatajući kompromisne predloge koje je podržala većina od ukupno 164 članice WTO-a.

Dodatni je problem što su trgovinske napetosti između SAD-a i Kine i Evropske unije otvorile pitanja o održivosti globalnih trgovinskih propisa koje STO zastupa.

Azevedo je objasnio da će otići već u avgustu kako potraga za njegovim nasljednikom ne bi omela pripreme za ministarski sastanak STO-a, na kojem bi se iduće godine trebalo razgovarati o reformama te organizacije.

"STO možda nije savršen, ali je neophodan. Štiti nas od svijeta u kojem vlada zakon džungle, barem kada je u pitanju trgovina", ustvrdio je Azevedo.

Evropski povjerenik za trgovinu Fil Hogan pohvalio je Azevedov rad na čelu STO-a, priznajući ujedno da "nam njegova najava nudi dobar trenutak za odabir novog generalnog direktora koji će se pozabaviti brojnim izazovima za organizaciju i ponuditi odgovore".

Posljedice pandemije koronavirusa traže hitno planiranje budućnosti kako bi se uklonile nepotrebne trgovinske prepreke, stoji u izjavi člana Evropske komisije.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer zahvalio je Azevedu na radu.

"Uprkos mnogim nedostacima STO-a, Roberto je vodio instituciju dostojanstveno i sigurno. Biće teško naći mu zamjenu", rekao je on.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније