Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.B. ]

15. 05. 2020. 21:30   >>  21:30

POČELE VRUĆINE

Živa u Grčkoj prešla 40 stepeni

Rekordne maksimalne temperature za maj izmjerene su danas u nizu automatskih meteoroloških stanica Grčke, prenio je sajt vesti efsyn.gr.

U Sparti je temperatura prešla 40 stepeni Celzijusa, a vruće je bilo i u Livadiji - u središnjoj Grčkoj, kao i kod Hanje na Kritu i u Mesiniji na Peloponezu.

Sparta je na listi prva s 40,7 stepeni čime je oboren 12-godišnji rekord, slijedi Livadija, s 39,9 (pao 11-godišnji rekord), selo Falasarna, kod Hanje je sljedeće s 39,8 stepeni (takođe je pao 11-godišnji rekord).

Na listi se nižu danas izmjerene nešto niže temperature od 39 do 36 stepeni, a "najsvježije" je bilo u planinskom selu Zagora na Pilionu, na 458 metara iznad mora: 35,3 stepena.

Na poluostrvu Atiki, gdje je Atina, svjež lahor s mora je danas održavao nižu temperaturu u priobalju, ali je nedaleko od obale, unutar Atine, temperatura bila 10-12 stepeni viša, a najviša u naselju Papagu iako je dijelom šumovito: 38,1 stepen.

Istorijski podaci pokazuju da je u Grčkoj najviša temperatura u maju izmjerena u Argosu, na Peloponezu, 13. maja 2017. i iznosila je 40,2 stepena, a slijede gradovi u centralnoj Grčkoj Larisa (40 stepeni, 30. maja 1969.) i Lamija (39,6 stepeni, 23. maja 1973).

Metoerološki sajt Meteo.gr navodi da će tokom vikenda biti izuzetno vruće, ponegdje u centralnom i južnom dijelu Grčke i iznad 40 stepeni Celzijusa. Takve temperature biće rekordne za posljednjih nekoliko decenija, kažu meteorolozi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније