Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina, objavila B.B. ]

18. 05. 2020. 12:04   >>  12:03

OEBS STRAHUJE

Očekuju rast korupcije i trgovine ljudima

Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) strahuje od značajnog porasta korupcije i trgovine ljudima jer su državne institucije preopterećene krizom zbog pandemije koronavirusa.

"Kriminalci se brzo prilagođavaju slabostima sistema koje su izazvane kovid krizom", upozorio je generalni sekretar OEBS-a, Tomas Greminger.

Greminger je kazao agenciji APA da OEBS očekuje da će narednih mjeseci vidjeti mnogo više korupcije, posebno kada je riječ o velikim sredstvima koja se koriste za ponovno oživljavanje privrede.

"Strahujemo i da će trgovina ljudima porasti", rekao je on i dodao da su granične vlasti postale veoma preopterećene nakon što je uvedena kontrola na granicama unutar Šengena.

Govoreći o krizi zbog pandemija, Greminger je kritikovao tendenciju ka "veoma nacionalnim refleksima, samostalnim djelovanjima i unilateralnim izolacionističkim pristupima".

On je kazao da se nadao, što je očigledno naivno, da će kriza učiniti da zemlje članice OEBS-a budu solidarnije.

"Činjenica je da OEBS još nema budžet za tekuću godinu", upozorio je Greminger.

On je rekao da je saradnja jedini pravi pristup za savladavanje jedne takve transnacionalne prijetnje.

Greminger je upozorio i na to da se konfliktni regioni, kao što je Ukrajina, izgube iz vida tokom drugih kriza.

"Bilo bi veoma opasno da se smanji upravljanje konfliktom i ne primjenjuju dosljedno mjere za uspostavljanje povjerenja i bezbjednosti", kazao je on.

Izrazio je zadovoljstvo što je OEBS svoj rad i za vrijeme korona virus krize mogao nastaviti.

"Mi smo među prvim međunarodnim organizacijama koje su veoma brzo prešle na onlajn rad. Trenutno sve radimo onlajn", objasnio je Greminger.

Tako se nedjeljni sastanci ambasadora 57 članica OEBS i za vrijeme koronavirusa održavaju, ali putem video konferencije, pa se i odluke donose onlajn.

"Kada se zatraži odlučivanje, potrebne su duže pauze. Daje se 60 sekundi za reakciju", objasnio je aktuelni način rada.

On je rekao da je planirano ponovno održavanje sjednica Stalnog savjeta OEBS-a u bečkoj palati Hofburg, ali vjerovatno u manjem formatu.

Najavljuje se da će i godišnja konferencija šefova diplomatija koja se održava krajem godine vjerovatno biti u manjem formatu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније