Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

19. 05. 2020. 23:22 >> 23:22

UN ZABRINUTE

Raste broj ubijenih civila u Avganistanu

Ujedinjene nacije pozvale su danas na trenutno smanjenje nasilja u Avganistanu, navodeći da je smrt civilnog stanovništva u porastu zbog sukoba talibana i avganistanskih snaga.

Misija Ujedinjenih nacija za pomoć u Avganistanu izrazila je zabrinutost zbog pojačanih i brutalnih napada militantne grupe "Islamska država".

Odgovornost za surovi prošlonedjeljni napad na porodilište u glavnom gradu nije preuzela nijedna strana grupa, ali Sjedinjene Države su saopštile da nosi sva obilježja avganistanskog ogranka Islamske države čija su česta meta šiitska manjina u Kabulu.

Talibani su negirali umiješanost u napad na porodilište, u kojem su ubijene 24 osobe, uključujući dvije bebe i nekoliko porodilja, nazivajući ga "opakim".

U izvještaju UN se navodi da su talibani odgovorni za ubistvo 208 civila u aprilu, a avganistanske snage bezbjednosti i odbrane za smrt 172 civila.

"Strane su se obavezale da će naći mirno rješenje i trebalo bi da zaštite živote svih Avganistanaca i da ne ubijaju njihovu nadu u završetak rata", navela je Debora Lajns šef Misije Ujedinjenih nacija za pomoć u Avganistanu i specijalni predstavnik generalnog sekretara za Avganistan.

Ona je rekla da mirovni pregovori treba da započnu što je prije moguće.

Poziv UN-a da prekine nasilje dolazi nakon što je specijalni mirovni izaslanik Vašingtona Zalmai Halilzad započeo još jedan krug razgovora s talibanima kako bi ih pritisnuo da započnu razgovor s novo pomirenim avganistanskim političkim rukovodstvom u Kabulu, saopštio je Stejt Department.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније