Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

20. 05. 2020. 19:38 >> 19:36

MINISTRI TURIZMA EU

Bliža saradnja za pokretanje turističkog sektora

Ministri turizma zemalja EU pozvali su na bližu saradnju sa državama članicama, kako bi se ponovno pokrenuo turistički sektor, kao i na obezbjeđivanje sličnih uslova za prelazak granica unutra EU, uz mogućnost bilateralnih dogovora zavisno od epidemiološke situacije.

"U pokretanju turističkog sektora pomoći će nam i zajednički pristup. Što se više možemo da učinimo zajedničkim protokolima i mjerama to je bolje. Tamo gdje ima uslova za bilateralne dogovore i gdje su epidemiološke situacije slične i to podržavamo", kaže hrvatski ministar turizma Gari Kapeli.


Naglašava da sve zemlje EU treba da poštuju smjernice Komisije, ali da će koordinacija otvaranja granica zavisiti prvenstveno od situacije u vezi sa koronavirusom.

"Neke zemlje unutar EU traže ”jače kontrole” na ulasku ili izlasku, što podrazumijeva testiranje na COVID19, dok druge, sa boljom epidemiološkom situacijom, traže ”minimalne mjere” fizičkog distanciranja, higijene i mjerenja temperature", naglašava Kapeli, uz ocjenu da svi oni koji primaju turiste, kao i gosti koji dolaze moraju biti odgovorni za zdravlje svih.

Ministri turizma EU pozdravili su plan Evropske komisije za formiranje internet stranica posvećne informacijama o epidemiološkoj situciji širom Evrope.

Na sastanku Savjeta ministra turizma bilo je riječi, ali ne i dogovora, o vaučerima za neiskorišćena putvanja. Neke zemlje članice pozivale su na ”veću fleksibilnost i uzimanje u obzir ekonomske prilike”.

Kako se ljetna sezona približava postoji snažan pritisak pružalaca turističkih usluga jer i dalje imaju mnogo otvorenih pitanja koja se odnose na ponovno pokretanje i sprovođenje smjernica i mjera Evropske komisije, na konferenciji je istaknuto da je potrebno definisati rokove i uslove za sporovođenje Paketa i nastavak dijaloga između država članica.

Ivan Mijanović, dopisnik TVG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније