Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ RTS, Objavila: R.B. ]

21. 05. 2020. 10:11   >>  10:10

REKORDNI NIVO

U Meksiku za četiri mjeseca ubijeno 11.500 ljudi

Broj ubistava u Meksiku dostigao je rekordni nivo u prva četiri mjeseca 2020. godine i povećao se za 2,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju zvanični podaci koji se bave problemima sa kojima se suočava vlada u pokušaju da uspostavi red u toj državi.

Predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador obećao je prilikom preuzimanja dužnosti u decembru 2018. da će biti zaustavljeno nasilje koje sprovode bande u Meksiku, ali ubistva su u 2019. godini dostigla rekordni nivo i njihov broj je nastavio da se povećava, čak i u vreme pandemije korona virusa.

U prva četiri mjeseca ove godine registrovano je 11.535 ubistava, skoro 300 više u odnosu na 11.266 ubistava u istom periodu prošle godine, pokazuju preliminarni podaci ministarstva bezbjednosti.

U Meksiku je prošle godine bilo ukupno 34.600 ubistava. Krajem marta u toj državi su uvedena ograničenja koja je nametnula pandemija korona virusa, zbog čega su pojedini analitičari smatrali da će doći do smanjenja nasilja.

Međutim, samo u periodu mart-april registrovano je skoro 6.000 ubistava, što predstavlj jedan od najgorih dvomesečnih perioda.

Meksički predsjednik je strategiju borbe protiv nasilja preusmjerio na fokusiranje na uzroke kriminala, posebno smanjenjem siromaštva i korupcije.

Međutim, priznao je da Meksiko mora učiniti više, i ovog mjeseca naredio oružanim snagama da pomognu u obezbjeđenju ulice još četiri godine, produžavajući politiku koju su vodili njegovi prethodnici koje je dugo kritikovao.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније