Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, objavila B.B. ]

21. 05. 2020. 23:06 >> 23:05

NA UDARU PREMIJER JAPANA

Tužbe zbog zloupotreba na proslavi cvjetanja trešnji

Premijer Japana Šinzo Abe suočava se sa prijavom za zloupotrebu zakona o izborima, jer je iz budžeta finansirao odlazak svojih pristalica na proslavu povodom cvjetanja trešnji.

Oko 660 advokata i pravnih eksperata podnijelo je krivičnu prijavu protiv premijera Japana i njegova dva saradnika. Krivična prijava je podnijeta zbog kršenja zakona o izborima i finansiranju, prenijela je novinska agencija Kjodo.

U optužnici se navodi da su Šinzo Abe i saradnici 2018. godine prekršili zakon o izborima, kada je premijerov kabinet snosio dio troškova za dolazak njihovih pristalica na godišnju proslavu povodom cvjetanja trešnji.

Otpužba navodi da je kabinet japanskog premijera djelimično finansirao dolazak njihovih pristalica povodom godišnje proslave cvjetanja trešni aprila 2018. godine, održane u jednom tokijskom hotelu.

Pretpostavlja da je premijer namjeravao da osnaži podršku svojih pristalica tako što ih je pozvao da prisustvuju zabavi, a da nije snosio troškove za to, saopšteno je u optužnici.

Takođe je navedeno da je oko 800 zvanica na ovom događaju, a među kojima je bilo puno Abeovih pristalica, platilo 5.000 jena (46 dolara) kako bi mogli da da prisustvuju proslavi, iako ulaz na takve događaje obično košta 11.000 jena.

Abe i njegova dva saradnika otpuženi da su oko 6.000 jena po učesniku pokrili iz javnih sredstava, kako bi nadoknadili manjak, navedeno je u optužnici.

Premijer i njegovi saradnici otpuženi su i zbog toga što ovu proslavu nijesu naveli u izvještaju o političkom finansiranju predatom vladi, čime je prekršen zakon o kontroli finansiranja političkih aktivnosti.

Abe je pred Skupštinom negirao optužbe, a u svoju odbranu je naveo da hotel odredio cijenu za učešće na događaju.

Zbog kritike da je stotine svojih pristalica pozvao na proslavu cvjetanja trešnji, Abe je odlučio da ove godine otkaže događaj.

Proslava se održava od 1952. godine i na njoj se ukazuje čast zaslužnim građanima za njihove uspjehe, kao što su sportisti i slavne ličnosti.

Gosti se biraju na osnovu preporuka političara, a za Abeovo vrijeme broj gostiju i iznos koji se troši na proslavu je porastao.

Okružno tužilaštvo trebalo bi da utvrdi da li će optužnica biti usvojena.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније