Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ b92; Objavila: M.M. ]

21. 05. 2020. 18:29 >> 18:28
7

ZAHAROVA

Žele da unesu raskol u pravoslavni svijet

Portparolka ruskog MSP Marija Zaharova komentarisala je hapšenje episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedmorice sveštenika Saborne crkve u Nikšiću.

Zaharova smatra da se radi o namjeri da se, kako je kazala, unese raskol u pravoslavni svijet i uništi jedinstvo duhovnog prostranstva na Balkanu.

Ona je na redovnom brifingu za novinare saopštila da su oni uhapšeni pod izgovorom da su litijom na dan Sv. Vasilija Ostroškog prekršena pravila karantina, i navela da se potom oglasio i američki Stejt department saopštenjem u kojem je istaknut značaj poštovanja ljudskih prava u vjerskoj oblasti i pružena podrška oštrim mjerama crnogorskih vlasti.

"Što je teško razumeti. Takva saopštenja, po našem mišljenju, svjedoče o tome da u Vašingtonu crkvenu tematiku tumače kroz prizmu geopolitike. A radi se o očiglednim namjerama da se unese raskol u pravoslavni svijet, da se uništi jedinstvo duhovnog prostranstva na Balkanu“, istakla je Zaharova.

Ona je dodala da je eskalacija napetosti u Crnoj Gori isprovocirana, kako kaže, grubim mjerama crnogorskih vlasti prema SPC i njenim vjernicima i da to izaziva ozbiljnu zabrinutost.

Kako je istakla, Moskva je uvjerena da sva pitanja, sve probleme potrebno rješavati u okviru konstruktuvnog dijaloga uz poštovanje standarda, pravila i normi koji su predviđeni međunarodnim dokumentima i prava kanonske crkve i njenih vjernika.

Prenebregavanje njihovog mišljenja i vještačko razdvajanje ljudi, vjernika, uključujući i podlo miješanje spolja, moglo bi da ima ozbiljne posljedice po region, navela je Zaharova.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније