Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.B. ]

29. 05. 2020. 23:41   >>  23:41

NA SJEVERU ITALIJE

Otkriveni očuvani rimski mozaici

Arheolozi su pronašli odlično očuvane rimske mozaike ispod vinograda na sjeveru Italije, i pretpostavlja se da su to bili djelovi drevne vile koju su stručnjaci pominjali prije 100 godina, saopštile su danas lokalne vlasti.

Raskošni mozaici u jakim bojama i sa geometrijskim crtežima pronađeni su nedavno u naselju Negrar u blizini Verone, a moguće je da su to djelovi rimske vile iz trećeg vijeka, koju su od 1922. godine pominjali aerholozi.

"Veoma je impresivno vidjeti te kvalitetne mozaike koji su sačuvali boju", rekao je za Frans pres predsjednik opštine Negrar Roberto Grizon.

Mještani tog vinogradarskog područja gdje se proizvodi italijansko crno vino Valpoličela (Valpoliccela) znaju godinama da se tu kriju drevni ostaci, pošto su rađene razne procijene i istraživanja tla.

Gradski arheolog Djani de Cukato izjavio je da je imao utisak da se vreme vratilo unazad kada je video mozaike sa geometrijskim motivima u crvenoj, sivoj, bijeloj i braon boji.

Prema njegovoj procjeni, mozaici su pravljeni prije 250 do 400 godina poslije nove ere.

Takođe se procjenjuje da je vila bila veličine oko 300 kvadratnih metara, a arheolozi su na istom području pronašli ostatke i drugih zgrada, koje su vjerovatno bili pomoćni objekti u vrtu vile.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније