Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

30. 05. 2020. 11:22   >>  11:22

NOVE NEUSGLASICE DVA LIDERA

Merkelova odbila Trampov poziv na samit G7

Njemačka kancelarka nije prihvatila poziv predsjednika SAD Donalda Trampa da uživo prisustvuje samitu G7 koji će se održati u Vašingtonu krajem juna zbog pandemija korona virusa, prenosi Politiko.

Kancelarkino odbijanje da prisustvuje samitu podriva pokušaje američkog predsjednika da ovaj događaj predstavi kao pokazatelj normalizacije situacije u vezi sa pandemijom i nova je u nizu nesuglasica između ova dva lidera.

"Federalna kancelarka zahvaljuje predsjedniku Trampu na njegovom pozivu za samit G7 krajem juna u Vašingtonu. Uzimajući u obzir sveopštu situaciju u vezi sa pandemijom u ovom trenutku, ona ne može da pristane da uzme učešća i da otputuje za Vašington", izjavio je portparol njemačke vlade Štefen Zajbert za Politiko.

"Ona će naravno nastaviti da prati razvoj pandemije", dodao je Zajbert.

Odbijanje Merklove da prihvati poziv Trampa posljednji je u nizu pokazatelja zategnutih odnosa između ova dva lidera, ocijenjuje Politiko.

Tramp je više puta kritikovao Njemačku, i to kancelarku posebno, povodom različitih pitanja, od trgovinskog viška Berlina do troškova za odbranu i posvećenosti NATO. Merkel je javno dovela u pitanje jednostrani pristup Trampove administracije u pogledu niza pitanja u vezi sa spoljnom politikom, od klimatskih promjena do Iranskog nuklearnog programa.

Ove nedjelje u telefonskom razgovoru između američkog predsjednika i njemačke kancelarke došlo je do nesuglasica zbog tema koje se odnose na NATO, Sjeverni tok 2 i odnose sa Kinom, tvrdi viši američki zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

Portparol njemačke vlade nije odgovorio na pitanje da li je u ovom razgovoru došlo do novih tenzija između dva lidera, a Bijela kuća po tom pitanju nije dala komentar, prenosi Politiko.

Odbijanje Merkelove da samitu prisustvuje uživo podriva pokušaje američkog predsjednika da ovaj događaj predstavi kao prelomni momenat koji će označiti normalizaciju situacije u vezi sa pandemijom korona virusa.

Tramp je samit koji je trebalo da se održi u martu otkazao zbog korona virusa i najavio održavanje video-konferencije. Međutim, on je u tvitu objavljenom 20. maja rekao da bi samit mogao da se održi i da bi to bio odličan pokazatelj normalizacije situacije u vezi sa pandemijom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније