Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

31. 05. 2020. 09:35   >>  09:31

TRAŽI PROMJENE

Tramp odgodio sastanak G7 do jeseni

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je da će do jeseni da odgodi sastanak Grupe sedam (G7) najrazvijenijih zemalja koji je bio planiran za idući mjesec u SAD uprkos epidemiji koronavirusa, kao i da želi da ga proširi na druge zemlje ocijenivši da je sadašnji oblik skupa "vrlo zastario" i ne odražava dobro "šta se dešava u svijetu".

On je naveo da želi da proširi taj skup na Rusiju, Australiju, Južnu Koreju i Indiju.

Tramp je govoreći juče u predsjedničkom avionu na letu u Vašington iz Majamija istakao da još nije odredio novi datum za sastanak, ali da misli da bi mogao da se održi u septembru, otprilike u isto vrijeme kada i godišnje okupljanje svjetskih vođa u UN u Njujorku, ili možda poslije američkih izbora u novembru.

Direktorka strateških komunikacija Bijele kuće Ališa Farah rekla je da Tramp želi da dovede neke od tradicionalnih saveznika SAD i zemlje pogođene korona virusom da razgovaraju o budućnosti Kine.

Trampova izjava data je poslije objave iz kancelarije njemačke kancelarke Angele Merkel da ona neće učestvovati na sastanku, osim ako se trend koronavirusa do tada ne promijeni.

Vođe najvećih svjetskih privreda trebalo je da se sastanu u SAD u junu u Kemp Dejvidu, predsjedničkom odmaralištu u Merilendu, ali je epidemija koronavirusa pokvarila te planove.

Tramp je u martu objavio da otkazuje samit zbog pandemije koronavirusa i da vođe mogu da razgovaraju putem video konferencije, ali je poslije promijenio stav i prije nedjelju dana rekao da, ipak, planira da bude domaćin sastanka uživo. Tada je rekao da bi to bio veliki signal za sve da se situacija normalizuje.

Zemlje G7 su Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD. Predsjedništvo grupe godišnje rotira među zemljama članicama.

Tramp se više puta zalagao da se grupa proširi na Rusiju, što je naišlo na protivljenje nekih drugih članova, uključujući Kanadu.

Kanadski premijer Džastin Trudo je rekao novinarima da je privatno prenio svoje protivljenje ponovnom prijemu Rusije.

"Rusija treba još da promijeni ponašanje koje je dovelo do njenog izbacivanja 2014. i prema tome ne treba da joj bude dozvoljeno da se vrati u G7", rekao je on na konferenciji za novinarima.

Moskva je bila pozivana da prisustvuje skupu najrazvijenijih svjetskih privreda od 1997, ali je njeno prisustvo suspendovano 2014, poslije pripajanja Krima Rusiji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније