Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

03. 06. 2020. 22:50 >> 22:48

POBUNA U FEJSBUKU

Zukerberg neće da dira zapaljive Trampove objave

Direktor i osnivač Fejsbuka Mark Zukerberg suočio se možda s najvećim izazovom od osnivanja kompanije pošto su se zaposleni pobunili zbog njegove odluke da ne dira zapaljive poruke predsjednika SAD Donalda Trampa, onako kako je to uradio Tviter u vrijeme kada društveni mediji imaju centralnu ulogu u nemirima širom SAD, prenosi Radio Slobodna Evropa pisanje svjetskih medija.

Zaposleni u Fejsbuku pobunili su se zbog Zukerbergovog stava, kritikuju kompaniju zbog odluke da ne preduzima ništa u vezi s predsjednikovim postovima povodom nemira u SAD, piše Fajnenšel tajms, ukazujući da je nekoliko zaposlenih na višim pozicijama kritikovalo svog direktora, dok su drugi organizovali "virtuelni štrajk".

Dok se protesti i neredi zbog ubistva Džordža Flojda šire američkim gradovima, Zukerberg je, ukazuje britanski list, primoran da brani poziciju Fejsbuka kao, kako je naveo, "institucije posvećene slobodi izražavanja".

Tramp je u petak na Fejsbuku i Tviteru naveo da će na nasilne proteste odgovoriti vojnom silom: "Kada pljačkanje počne, počinje pucanje". Za razliku od Tvitera koji je stavio upozorenje na post zbog "glorifikovanja nasilja", Fejsbuk poruku nije dirao.

Zukerberg je naveo da se snažno protivi tome kako predsjednik nastupa, ali da treba omogućiti što veću slobodu izražavanja i da ljudi sami treba da donesu sud o izrečenom. Ipak, istog dana se pojavila vijest da je imao "produktivan" telefonski razgovor s Trampom, poslije čega je tokom vikenda nekoliko zaposlenih na Tviteru protestovalo zbog pozicije svog šefa.

Protest unutar najveće svjetske platforme društvenih medija, kako ističe list, primorao je Zakerberga da za tri dana objavi dvije poruke – jednu s objašnjenjem za svoju odluku i drugu u kojoj je ponudio 10 miliona dolara donacije za grupe koje se bore protiv rasne nepravde.

Fejsbuk je u ponedjeljak saopštio da će podržati zaposlene koji učestvuju u virtuelnom štrajku i da im neće smanjivati plate.

Stotine zaposlenih u Fejsbuku protestovale su u ponedjeljak zbog odluke direktora da ne radi ništa s predsjednikovim zapaljivim postovima, ističe Njujork tajms, dodajući da je grupa u virtuelnom štrajku – pošto inače mnogi rade od kuće – jedna od mnogih koje od šefova društvene mreže traže čvršći stav prema Trampovim postovima.

Pored javnog izražavanja nezadovoljstva na Tviteru i drugde, kao i peticija zaposlenih, kompanija se suočava i s prijetnjama ostavkama, ukazuje Njujork tajms.

Više sadašnjih i bivših zaposlenih, kako piše list, protest u Fejsbuku opisalo je kao najveći izazov Zakerbergovom rukovođenju od kada je kompanija osnovana prije 15 godina.

Odluka da ne moderiše Trampa izazvala je podjele u Fejsbuku, a naišla je i na suprotne reakcije iz američkih političkih tabora, ukazuje Politiko i ističe da je protest zaposlenih unutar kompanije i na društvenim mrežama redak primjer javnog prkošenja Zukerbergu u kompaniji u kojoj mnogi zaposleni obožavaju svog direktora.

Intenzitet reakcije zaposlenih u Fejsbuku posebno ukazuje kako Zakerbergov pristup političkom miješanju stvara mnogo problema dok ih rješava, ocjenjuje Politiko i dodaje da se odlukom da ništa ne radi povodom predsjednikovih postova, Zakerberg našao u dosad najtežoj poziciji, rizikujući interni revolt.

S druge strane, javna reakcija na Zakerbergovu odluku je bila očekivana, ocjenjuje Politiko. Mnoge liberalne grupe su kritikovale šefa Fejsbuka, dok su ga pohvalili republikanci koji inače tvrde da Fejsbuk i drugi društveni mediji guše konzervativna mišljenja.

Nezadovoljstvo Zakerbergovom odlukom izrazili su i borci za građanska prava, ukazuje Politiko.

Lideri nekoliko organizacija rekli su poslije telefonskog razgovara sa Zukerbergom da su "razočarani i zapanjeni Markovim nepojmljivim objašnjenjem da se dozvoli da Trampovi postovi ostanu".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније