Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila R.B. ]

03. 06. 2020. 23:33   >>  23:31

ZATVOREN ZBOG PANDEMIJE

Muzej u Aušvicu traži finansijsku pomoć

Muzej nekadašnjeg nacističkog logora Aušvic-Birkenau, koji je zatvoren od sredine marta zbog pandemije korona virusa, apelovao je danas na finansijsku pomoć kako bi mogao da nastavi misiju sjećanja i obrazovanja.

Ove godine se obilježava 75. godišnjica oslobađanja koncentracionog logora Aušvic-Birkenau, koji je postao simbol svih nacističkih logora smrti.

"Apelujemo na finansijsku pomoć svih koji smatraju da je neophodno očuvanje sjećanja", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu muzeja.

"Budžet za 2020. se urušio" i pored "posebne podrške" poljskog ministarstva kulture i Međunarodne fondacije Aušvic-Birkenau koja omogućava zadržavanje radnih mjesta i nastavak radova na održavanju ostataka nekadašnjeg logora.

Međutim, muzeju nedostaju sredstva za cjelokupne obrazovne, naučne, izdavačke i izlagačke aktivnosti.

Ovaj muzej koji svake godine posjeti više od dva miliona ljudi, posebno je aktivan na društvenim mrežama. Na Fejsbuku ima 331.000 pratilaca, a više od milion na Tviteru.

Muzej je zatvoren 12. marta i biće otvoren tek početkom jula, navodi se na sajtu.

U nacističkom logoru Aušvic-Birkenau je od 1940. do 1945. godine ubijeno oko 1,1 milion ljudi od kojih milion Jevreja iz više evropskih zemalja. Crvena armija je u januaru 1945. oslobodila taj logor u kojem je umrlo i oko 80.000 Poljaka, 25.000 Roma i 20.000 sovjetskih vojnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније