Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Izvor: VOA [ Objavio: O.Z. ]

03. 06. 2020. 21:10 >> 21:13

KONTRA TRAMPU

Šef Pentagona protiv upotrebe vojske tokom protesta

Izražavajući različito mišljenje od predsjednika Trampa, sekretar za odbranu Mark Esper izjavio je danas da se protivi upotrebi vojnih snaga za sprovođenje reda tokom uličnih protesta.

Esper je izjavio da Zakon o pobuni (Insurrection Act), koji bi Trampu mogućio da koristi aktivno vojno osoblje u suzbijanju protesta trebalo da se aktivira u Sjedinjenim Državama "samo u najhitnijim i najtežim situacijama."

“Mi sada nijesmo u takvoj situaciji", rekao je on, prenosi Glas Amerike (VOA).

Aktiviranje Zakona o pobuni razmatrano je dok je Tramp govorio o mogućnosti da uputi vojsku da bi ugušio nasilne proteste u nekim američkim gradovima. Esper je dozvolio da se nekoliko aktivnih vojnih jedinica premjesti u vojne baze u neposrednoj blizini prijestonice ali one nijesu bile pozvane da reaguju.

Neposredno prije nego što je Esper govorio, Tramp je preuzeo zasluge za masovno raspoređivanje vojnika Nacionalne garde i federalne policije u prijestonici, navodeći da je time ponudio državama primjer kako da zaustave nasilje koje prati neke proteste.

Tramp tvrdi da je demonstracija sile doprinijela tome da se protesti u Vašingtonu i drugim gradovima smire i ponovio kritiku guvernera koji nijesu iskoristili maksimalne kapacitete svoje Nacionalne garde.

“Treba da imate dominantnu snagu", izjavio je Tramp za radio Foks Njuz. "Potrebni su nam red i zakon".

Sekretar Mark Esper je, govoreći u Pentagonu, takođe snažno osudio ponašanje policije Mineapolisa u incidentu koji je pokrenuo talas protesta - kada je uhapšeni Afroamerikanac Džordž Flojd preminuo nakon što mu je policajac držao koljeno na vratu više od osam minuta. Esper je taj čin nazvao "ubistvom" i "stravičnim zločinom."

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније