Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, objavila B.B. ]

04. 06. 2020. 10:01   >>  10:04

ESPER PONIŠTIO ODLUKU PENTAGONA

Nekoliko stotina vojnika, ipak, ostaje u Vašingtonu

Američki ministar odbrane Mark Esper, naglo je poništio raniju odluku Pentagona da iz Vašingtona pošalje nekoliko stotina vojnika kući. Poništenje odluke došlo je usljed porasta tenzija sa Bijelom kućom oko vojnog odgovora na proteste koji potresaju SAD, već osam dana.

Vojni sekretar Rajan Mekarti rekao je za AP da je u srijedu dobio obavještenje o naredbi Pentagona da se oko 200 pripadnika 82. vazduhoplovne jedinice za hitno reagovanje pošalje kući, a nekoliko sati kasnije obaviješten je da je Esper promijenio tu odluku.

Mekarti je rekao da je saznao za promjenu odluke nakon sastanka Espera u Bijeloj kući, i nakon razgovora koje je imao unutar Pengatona.

Nije poznato da li se Esper sreo sa predsjednikom Donaldom Trampom, navodi AP.

Mekarti kaže da vjeruje da je on odlučio da promijeni svoju odluku kako bi osigurao da postoji dovoljno velika podrške vojske u slučaju bilo kakvih problema tokom protesta.

Odluka da vojnici ostanu u regionu uslijedila je u vrijeme kada lideri Pentagona nastavljaju da insistiraju da ne žele da koriste snage kako bi ugušili proteste.

Ranije u srijedu, Esper je rekao da ne podržava raspoređivanje vojske radi gašenja protesta koji već osam dana traju u SAD zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom privođenja.

"Ne podržavam pozivanje na Zakon o pobuni", rekao je Esper govoreći u Pentagonu.

On je istakao da bi mogućnost korišćenja vojske u cilju sprovođenja zakona trebalo koristiti samo u krajnjem slučaju, i to samo u hitnim i najtežim situacijama. AP je prenio da će vojnici 82. vazduhoplovne jednice prvi napustiti Vašington i vratiti se kući u Fort Brag u Sjevernoj Karolini.

Ostatak aktivnih trupa, koji su se nalazili u vojnim bazama izvan grada u sjevernoj Virdžiniji i Merilendu, takođe je trebalo da budu pušteni kući u narednih nekoliko dana, ako to uslovi dozvole.

Pentagon je, međutim, promijenio te planove.

"Ovo je dinamična situacija", rekao je Mekarti dodajući da će snage 82. jednice ostati još 24 sata i da se radi na njihovom povlačenju i vraćanju kući.

Aktivne trupe stavljene su na raspolaganje za intervenciju u Vašingtonu, ali nijesu korišćene kao odgovor na proteste.

Oko 1.300 vojnika aktivnih vojnih snaga dovedeno je u Vašington početkom ove nedjelje pošto su protesti koji se održavaju zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijske akcije u Minesoti postali nasilni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније