Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

04. 06. 2020. 21:24 >> 21:30

TRADICIONALNA KOMEMORACIJA

Godišnjica iskrcavanja u Normandiji bez javnosti

Tradicionalna komemoracija 76. godišnjice iskrcavanja i bitke u Normandiji na zapadu Francuske ove godine će se održati 6. juna bez prisustva javnosti, zbog krize Kovida-19, rečeno je danas za agenciju Frans pres.

Međunarodna ceremonija obilježavanje iskrcavanje saveznika u Normandiji 6. juna 1944. će se održati u subotu u 14.30 kod spomenika Nacionalne garde u mjestu Virvil-sir-Mer, u departmanu Kalvados, jednoj od pet plaža iskrcavanja, a na otvaranju će jednom proći Patrola Francuske, navedeno je u sjedištu policije.

Za razliku od velikih masa i proslava za 75. godišnjicu Dana-D, kada su se okupili brojni šefovi država, ove godine će se ceremonija, koja će trajati manje od sata, odvijati bez javnosti, po pozivu i uz prisustvo Ženevijev Darjesek, državne sekretarke u Ministarstvu vojske. Za razliku od prošle godine neće biti prusutan ni jedan veteran niti bilo koji član njihove porodice.

"Francuska patrola će označiti početak i proći jednom, ali to neće biti spektakl", navela je policija koja se trudi da izbjegne bilo kakav oblik okupljanja.

Najavljeno je prisustvo devet ambasadora ili vojnih atašea, među kojima i iz SAD, Velike Britanije, Kanade, Danske, Poljske i Njemačke.

U Kanu, predviđena je samo jedna komemoracija u 10.30 ispred Spomenika, i tu bez javnosti i uz poštovanje fizičkog distanciranja.

Još jedna ceremonija će biti organizovana u maloj opštini Kursej-sir-Mer da se oda pošta kanadskim vojnicima, kao i u mjestima Sent-Mer-Egliz i Karentan-Le-Mare. Većina ceremonija biće prenošena preko društvenih mreža Tviter i Fejsbuk.

Biće otvorena američka groblja, ali će postojati ograničenje broja posjetilaca, objavila je američka Komisija za spomenike, koja je zadužena za njihovo održavanje.

Obilježavanju 75. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji prošle godine prisustvovalo je 120.000 ljudi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније