Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Klix.ba, Objavila: R.B. ]

07. 06. 2020. 09:01 >> 08:59
1

PROTESTI NE PRESTAJU

Demonstrante u Vašingtonu rastjerali dimnim bombama

Protesti zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u SAD-u ne prestaju već 12. dan zaredom. Nemiri su eskalirali nakon što su hiljade demonstranata izašle na ulice širom SAD-a. Iako su protesti u subotu bili poprilično mirni, policija u Vašingtonu je upotrijebila dimne bombe kako bi ih okončala, a ispred Bijele kuće je postavljena straža Nacionalne garde i pripadnici Tajne službe.

CNN piše da je policija u Vašingtonu upotrijebila dimne bombe kako bi rastjerala veliki broj građana i da je taj incident snimio jedan od demonstranata nakon čega je on objavljen na Twitteru.

Na videosnimku se čuju pucnjevi i primjetan je veliki dim koji se nadvio nad demonstrantima.

Policija se takođe oglasila na Twitteru gdje su naveli da su se demonstranti od 19:30 sati kretali prema barikadama uprkos višestrukim nastojanjima policijskih službenika da ih zaustavi.

"Pojedinci su počeli bacati kamenje, boce i eksplozivne naprave na policajce. Nekoliko kolega je povrijeđeno zbog improvizovanog eksploziva", saopštila je policija.

U Nujorku je veliki broj demonstranata marširao ulicama Menhetna uprkos policijskom času. Protesti su bili mirni, policija im je to dopustila, a čak im se i inspektor Nikas pridružio oko 23:00 sati.

Dok je Nikas marširao on se okrenuo i zahvalio demonstrantima na saradnji. U znak zahvalnosti jedan demonstrant Afroamerikanac je prišao i rukovao s njim.

Ipak, nije bilo sve vrijeme tako mirno u Njujorku jer je oko 11 demonstranata uhapšeno u okrugu Nassau, a policija je rekla da je to urađeno zbog neprikladnog ponašanja.

Demonstranti su ipak poručili da nikada više neće dozvoliti da sistemski rasizam pobijedi.

"Mi mirno protestujemo i ne postoji razlog da budemo zbog toga uhapšeni. Nema pljačke, nereda, a to što su uveli policijski sat samo pokušavaju da nas kontrolišu. Međutim, oni nemaju pravo na to, ako želimo govoriti i protestovati onda ne možemo šutjeti", kazao je jedan od demonstranata.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније