Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

09. 06. 2020. 14:43 >> 14:40
1

GODIŠNJA SJEDNICA UN-A

Bez svjetskih lidera prvi put u 75 godina

Predsjedavajući Generalne skupštine UN rekao je da svjetske vođe zbog pandemije Kovida-19 neće doći lično u Njujork na godišnje zasjedanje krajem septembra prvi put u 75-ogodišnjoj istoriji Ujedinjenih nacija.

Tidžani Muhamad-Bande rekao je sinoć na konferenciji za novinare da se nada da će u naredne dvije nedjelje objaviti kako će šefovi vlada i država 193 zemlje članice održati svoje govore o važnim lokalnim i svjetskim pitanjima za vrijeme generalne debate koja se redovno održava za vrijeme zasjedanja Generalne skupštine.

On je rekao da svjetski lideri ne mogu da dođu u Njujork zato što ne putuju sami, a da je nemoguće dovesti velike delegacije u Njujork za vrijeme pandemije.

"Ne mogu da dođu lično kao što su ranije radili, kao što se dešavalo posljednje 74 godine, ali će skup biti održan", rekao je Muhamad-Bande o održavanju uobičajenog jesenjeg zasjedanja Generalne skupštine UN.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš prošlog mjeseca je predložio da okupljanje svjetskih lidera, kada je trebalo da se proslavi 75-ogodišnjica Ujedinjenih nacija, bude znatno redukovano zbog pandemije, i da svjetske vođe pripreme unapred snimljene govore, a da samo po jedan diplomata baziran u Njujorku od 193 zemalje članice svjetske organizacije bude prisutan u zgradi.

Muhamad-Bande rekao je da bi do kraja semptembra možda moglo oko sto ljudi da uđe u salu Generalne skupštine.

On je rekao da proslava 75. godošnjice nije zamišljena kao jedan trenutak već da će trajati tokom cijele godine, počev od 26. juna i 75. godišnjice potpisivanja Povelje Ujedinjenih nacija u San Francisku.

Rekao je da se takođe razmatra usvajanje političke deklaracije UN za 75 godina, i da će svjetski lideri imati priliku da obilježe tu godišnjicu, ali ne lično.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније