Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

15. 06. 2020. 09:13   >>  09:15

DŽONSON PORUČIO

Formiraće komisiju o rasnim nejednakostima

Britanski premijer Boris Džonson objavio je da će biti formirana komisija o rasnim nejednakostima i pozvao narod da se usmjeri na "suštinu" rasizma, a ne njegove simbole, u osvrtu na nedavna rušenja statua u okviru antirasnih demonstracija.

"Treba da se uhvatimo u koštac sa suštinom problema, ne sa simbolima. Treba da se bavimo sadašnjošću ne da pokušavamo da redefinišemo prošlost. To znači da ne treba da dozvolimo da ulazimo u beskrajne rasprave o tome koja je poznata istorijska ličnost dovoljno čista ili politički korektna da ostane u vidokrugu javnosti", napisao je konzervativni vođa u članku u dnevnom listu Telegraf.

U tekstu objavljenom na vebsajtu lista sinoć, Džonson je najavio da će biti uspostavljena komisija koja će biti zadužena da ispita "sve aspekte nejednakosti" na radnom mjestu, u zdravstvu ili na univerzitetskim studijama.

On se osvrnuo ponovo na statuu bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila, ispred parlamenta u Londonu, koja je vandalizovana za vrijeme antirasističkih demonstracija podstaknutih smrću Afroamerikanca Džordža Flojda prilikom hapšenja.

Natpis "bio je rasista" napisan je ispod imena Čerčila koji je optužen da je imao rasističke izjave posebno protv Indijaca. Statua je u međuvremenu zaštićena metalnom kutijom.

Desetine demonstranata podržanih ekstremnodesničarskim grupama u subotu su došli do parlamenta sa ciljem da čuvaju stražu ispred tog spomenika. Tu su izbili okršaji ekstremnodesničarskih demonstranata i policije koja je uhapsila 113 ljudi.

Džonson je ocijenio "potpuno apsurdnim" da su grupe huligana ekstremne desnice i izgrednika došle u London sa ciljem da štite Čerčilovu statuu.

Čerčil "je bio heroj", napisao je Džonson.

"Suprotstaviću se svom snagom svakom pokušaju uklanjanja te statue sa trga Parlamenta i što prije budemo mogli da uklonimo zaštitu oko statue to bolje", napisao je on.

Umjesto da se ruše spomenici, kao što je urađeno sa statuom trgovca robovima Edvarda Kolstona u Bristolu u Engleskoj, Džonson je pozvao da se podignu druge statue i slave ljudi koji prema mišljenju sadašnje generacije zaslužuju da im se digne spomenik.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније