Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila M.Mi. [ Beta ]

16. 06. 2020. 20:40 >> 20:40
3

STOLTENBERG

SAD nijesu definitivno odlučile da povuku vojsku iz Njemačke

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas da ne misli da će Sjedinjene američke države (SAD) požuriti da povuku hiljade svojih vojnika iz Njemačke, rekavši da Vašington nije donio konačnu odluku o tome kada će se i kako to dogoditi.

Američki predsjednik Donald Tramp naredio je veliko smanjenje američkih trupa u Njemačkoj, sa oko 34.000 na 25.000 vojnika, iako su to kritikovali članovi njegove sopstvene stranke smatrajući da je to "poklon Rusiji" i pretnja američkoj nacionalnoj bezbjednosti.

"Amerika je jasno stavila do znanja da nije donijela konačnu odluku o tome kako i kada", rekao je Stoltenberg novinarima uoči video sastanka ministara odbrane NATO, na kome će se diskutovati i o tom pitanju.

Stoltenberg je rekao da je razgovarao sa Trampom o tom potezu, ali da je u kontaktu i sa Njemačkom.

"Ono što je za mene važno jeste da održavamo odbranu i da održavamo čvrstu vezu između Sjeverne Amerike i Evrope", rekao je Stoltenberg.

On je istakao da je Vašington posljednjih godina povećao vojno prisustvo u Evropi i da evropski saveznici troše više na odbranu.

Tramp je juče napao Njemačku da ne plaća dovoljno za svoju odbranu, nazivajući tu dugogodišnju saveznicu u NATO "delinkventom" jer nije postigla cilj koji su postavile sve članice NATO-a 2014. godine da troše najmanje dva odsto bruto-nacionalnog proizvoda na odbranu do 2024. godine.

Stoltenberg nije htio da komentariše da li Trampova najava o povlačenju američkih trupa iz Njemačke ima veze sa predstojećim izborima u novembru.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније