Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.B. ]

18. 06. 2020. 22:45 >> 22:42

PREDLOŽEN PLAN

Merkel do kraja jula želi dogovor o obnovi EU

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je želju da se prije kraja jula postigne dogovor o predloženom planu vrijednom 750 milijardi eura za oporavak EU poslije pandemije novog korona virusa i pozvala zemlje članice da djeluju "brzo i odlučno".

"Najbolje bi bilo da postignemo dogovor prije letnje pauze" evropskih institucija krajem jula, rekla je Merkel u obraćanju njemačkim poslanicima u Berlinu.

Onda bi Evropski paralment i nacionalni parlamenti imali vremena da prije kraja godine ratifikuju taj sporazum kao i novi budžet EU, čiji on treba da bude sastavni dio, dodala je Merkel.

Ona je govorila dan uoči sjutrašnje video konferencije vođa EU na kojoj će se razmatrati predloženi plan za oporavak i redovni višegodišnji budžet EU.

"Početna pozicija daleko je od lake ali se nadam da će sve zemlje članice sada djelovati u duhu kompromisa imajući u vidu ovu situaciju bez presedana", rekla je Merkel.

Merkel je rekla da će sjutra biti tek prva razmjena mišljenja, a da će zatim predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel voditi intenzivne konsultacije, a odluka bi mogla da se donese za vrijeme kasnijeg sastanka Evropskog savjeta uživo.

Njemačka 1. jula preuzima šestomjesečno predsjedavanje Unijom od Hrvatske i stoga je pozvana da igra ključnu ulogu u tim pregovorima koji će se voditi narednih nedjelja.

To je bio poziv "štedljivim" zemljama, odnosno onim koji se zalažu za budžetsku šgtednju kao što su Holandija, Austrija, Švedska ili Danska koje su vrlo rezervisane oko plana obnove EU.

Plan se velikim dijelom zasniva na predlogu Merkel i francuskog predsjednika Emanuela Makrona. On predviđa 500 milijardi dolara distribuiranih u okviru budućeg budžeta u obliku subvencija, posebno regionima najteže pogođenim korona virusom, i 250 milijardi eura zajmova.

Kancelarka, koja napušta vlast 2021. rekla je da "nikad do sada nije bila toliko važna kohezija i solidranost kao što je danas.

"Kriza se ne može prevazići ako ne djelujemo jedni za druge i sa drugima" rekla je Merkel u izjavi upućenoj zemljama skeptičnim prema planu obnove.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније