Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: O.Z. ]

19. 06. 2020. 12:20 >> 12:25

ZAVRŠAVA SE HRVATSKO PRESJEDAVANJE

Ne očekuje se dogovor o budžetu EU

Lideri Evropske unije (EU) na video konferenciji razgovaraju o zajedničkom sedmogodišnjem budžetu i fondu za oporavak nakon pandemije COVID-19.

Uoči virtuelnog sastanka, koji je ujedno posljednji tokom hrvatskog predsjedavanja Savjetom EU, premijer Andrej Plenkovć kazao je da danas konačnog dogovora o budžetu neće biti.

"Identifikovaćemo pozicije pojedinih zemalja, postoji nekoliko tzv. škrtih zemalja sa kojima moramo razgovarati koji su uslovi. Smatram da je većina vrlo sklona predlogu Evropke komisije (EK) jer on pokazuje da EU stoji uz građane u svim državama članicama nakon ove kirze bez presedana", naglasio je Plenković.

Poručuje i da vjeruje da će već početkom njemačkog predsjedavanja da krenu dogovori, koje je važno postići što prije, kako bi „sve moglo da bude u funkciji početkom januara 2021.“

Rezimirajući aktivnosti hrvatskog predsejdavanja, Plenković je kazao da su ostvareni brojni cilejvi, uprkos nikada viđenim okolnostima u posljednjih 70 godina.

"Pandemija je iz korijena promijenila način funkcionisanja, uprkos tome ostvarlili smo brojne ciljeve: uređeni Bregzit u januaru, usvojen je mandat za pregovore o novim odnosima sa Ujedinjenim Kraljevstvom", kaže Plenković, uz podsjećanje da je u martu, zahvaljujuci hrvatskoj incijativi promjenjena blokada procesa prosirenja i stava tri velike zemlje Francuske, Holandije i Danske i postignut dogovor o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"Takođe na našu inicijativu, održan je i Zagrbački samit i pružena ruka saradnje prema našim susjedima, paket ekonomske pomoći i paket prema suzbijanju padnmije Kovid 19", kazao je Plenković.

On je podsjetio i na održavanje jučerašnjeg sastanka Istočnog partlerstva sa šest zemalja jugoistične Evrope.

U kontekstu korona krize, Plenović je ocijenio da Unija zna i može na kvalitetan nacin reagovati brzo.

"Hrvatska je pokrenula mehanizme hitnog djelovanja kraijem januara, održala brojne koferencije, usvojili pakete koji se odnose na investicije u kontekstu korone, promijenili smo budžet za 2020. i pored toga pokrenuli instrument SURE i u intenzivnim razgovorima doprinijeli planu privrednog oporavka", zaključuje Plenković.

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније