Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Klix.ba, objavila B.B. ]

21. 06. 2020. 23:15 >> 23:14
1

UPRKOS PROTIVLJENJU

U njemačkom gradiću postavljen kip Lenjina

Uprkos protivljenju gradske vlasti statua komunističkog lidera Vladmira Lenjina osvanula je u njemačkom gradiću, a svemu je prethodila burna raspravana društevnim mrežama ali i u sudnici.

Statuu je ispred svog sjedišta u zapadnom gradu Gelsenkirkenu postavila Marksističko-lenjinistička partija Njemačke, dok je grad pokušao da ih zaustavi u ovom pokušaju.

Na društvenim mrežama je plasirana parola "nema mjesta za Lenjina", ali je na kraju sud odobrio postavljanje, a otkivanje Lenjinovog kipa je održano juče.

Na društvenim mrežama, ali i u sudnici su održane debate u kojoj su obje strane argumentovale svoje za i protiv razloge.

Ljevičari su objasnili kako se postavljanjem ovog kipa podržava ropstvo, dok su iz marksističke stranke rekli da je Lenjin jedan od prvih boraca za slobodu i demokratiju.

U posljednjih nekoliko dana je srušeno više statuta u Sjedinjenim Američkim Državama zbog povezanosti tih ličnosti sa ropstvom. Sve se ovo dešava u svjetlu višesedmičnih protesta protiv policijske brutalnosti koji su krenuli iz Minesote, grada u kom je ubijem Afroamerikanac Džordž Flojd.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније