Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

15. 10. 2013. 17:25   >>  17:25

NUKLEARNI PROGRAM

Iran predložio okončanje krize

Iran je iznio prijedlog za prevazilaženja zastoja u pregovorima oko svog kontroverznog nuklearnog programa, saznaje se u diplomatskim krugovima.

Jednosatnu prezentaciju ovog prijedloga, po prvi put na engleskom jeziku, iznio je iranski ministar inostranih poslova Mohamad Džavad Zarif, izvještava AFP.

 

 

Nema nikakvih detalja o ovom iranskom prijedlogu, naslovljenom "Okončanje nepotrebne krize i otvaranje novog horizonta", koji je iznijet tokom uvodne dvoipočasovne sesije novih pregovora između šest svjetskih sila i Irana. 

Uoči dvodnevnog sastanka ministar Zarif je izjavio da bi iranski "prijedlog u tri koraka" mogao da riješi nesuglasice između međunarodne zajednice i njegove zemlje u roku od godinu dana. 

Zarif je takođe iznio uvjerenje da će ovi pregovori rezultirati "mapom puta" za dogovaranje na višem nivou. 

Dosad je Iran odbijao da smanji obogaćivanje uranijuma, kako su to tražile SAD, Britanija, Francuska, Kina, Rusija i Njemačka. 

Umjereni iranski predsjednik Rohani, koji je u avgustu preuzeo tu funkciju od konzervativnog Mahmuda Ahmadinedžada, je obećao transparentnost nuklearnog programa i angažman kako bi bile ukinute trgovinske sankcje koje guše iransku privredu, naročito time što pogađaju izvoz nafte i pristup Irana globalnom bankarskom tržištu. 

Neimenovani visoki američki zvaničnik, koji učestvuje u ženevskim pregovorima, ističe da će eventualno ublažavanje sankcija biti proporcionalno onome što "Iran stavi na sto", dodajući da se od Iranaca očekuje konkretna akcija. 

Ministar Zarif priznaje teškoće u pregovorima. "Nuklerno pitanje ne može da se riješi na jednoj sesiji, budući da se nepovjerenje akumuliralo godinama", ističe Zarif. On napominje da od druge strane očekuje "dobre namjere i političku volju". 

Iran je prethodno već postavio "crvenu liniju" za pregovore, rekavši da neće prihvatiti nikakve zahtjeve da obustavi obogaćivanje uranijuma ili da iznese iz zemlje zalihe pročišćenog materijala.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније