Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Klix ]

02. 07. 2020. 08:04 >> 08:02
4

POMPEO REAGOVAO

Aja Sofija da ostane muzej otvoren za sve

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je Tursku da svjetski poznatu Aja Sofiju, koja je danas muzej, ne pretvori ponovo u džamiju, što je nedavno najavio turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.


Middle East Eye piše da je Pompeo pozvao tursku vladu da dozvoli da Aja Sofija ostane muzej, a nadležni u Turskoj će danas razmatrati zahtjev udruženja koja traže pretvaranje Aja Sofije u džamiju, a koja je nekada bila i crkva, prije nego je postala muzej.

"Pozivamo turske vlasti da i dalje sačuvaju Aja Sofiju kao muzej, kao ilustraciju njihove posvećenosti poštovanju kulturnih tradicija i bogate istorije koja je oblikovala tursku republiku i da garantuju da će ostati otvorena za sve. SAD smatraju da bi svaka promjena statusa Aja Sofije predstavljala ograničenje nasljeđa te izuzetne građevine", kazao je Pompeo.

Zamjenik predsjednika Erdoganove stranke AK, Numan Kurtulmus odmah je reagovao na ove zahtjeve.

"Donošenje odluke o statusu Aja Sofije pripada samo Turskoj. Ne trebaju nam ničiji savjeti ili preporuke o našim ličnim stvarima", kazao je Kurtulmus.

Aja Sofija, istanbulska crkva iz 6. vijeka, upisana je na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Crkvu je Osmansko carstvo pretvorilo u džamiju, da bi 1934. postala muzej.

Erdogan je prošle godine pretvaranje Aja Sofije u muzej nazvao "velikom greškom".

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније