Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Klix.ba, Objavila: R.B. ]

03. 07. 2020. 19:07 >> 19:06

ERDOGAN PORUČIO

"Kritike zbog Aja Sofije napad na suverenitet Turske"

Kritike na račun Turske zbog mogućeg pretvaranja čuvene Aja Sofije iz muzeja u džamiju napad su na suverenitet turske države, kazao je predsjednik Turske Redžep Taijip Erdogan.

"Optužbe protiv naše zemlje o Aja Sofiji direktno ciljaju naša suverena prava", rekao je Erdogan komentarišući zabrinutost zbog predloga Zapada, posebno Grčke, Francuske i SAD, prenosi Rojters.

"Odlučni smo da nastavimo da štitimo prava muslimana, većinske vjere naše zemlje, kao i pripadnika svih drugih vjera i religija", dodao je on na svečanom otvaranju druge džamije u Istanbulu.

Erdogan je predložio vraćanje statusa džamije zdanju u srcu hrišćanske vizantijske i muslimanske osmanske imperije, a danas jednog od najposjećenijih spomenika u zemlji koji je pod zaštitom Uneska.

Turski sud u četvrtak je saslušao sve činjenice u vezi s pretvaranjem Svete Sofije u džamiju i presudiće u roku od 15 dana.

Ranije ove nedjelje Turska je saopštila da je "šokirana" time što je državni sekretar SAD Majk Pompeo pozvao Erdogana da ne nastavlja s planom.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u četvrtak da struktura iz šestog vijeka, koja je devet vjekova služila kao hrišćanska katedrala prije osmanskog osvajanja Carigrada 1453. godine, mora ostati otvorena za sve.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније