Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

08. 07. 2020. 16:44   >>  16:42 3

VUČIĆ SAOPŠTIO

"U Beogradu došlo do najbrutalnijeg političkog nasilja"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sinoć u Beogradu došlo do "najbrutalnijeg političkog nasilja", da je skup bio dobro organizovan, a da su bezbjedonosne službe Srbije podbacile jer je došlo do upliva "kriminalnog i inostranog faktora i službi".

"Srbija u posljednjih osam godina, za razliku od nekih ranije vremena, poštovala je slobodu okupljanja, demonstracija, slobodu drugačijeg izražavanja, mišljenja i nikada ni na koji nači nije ugrozila to pravo pripadnicima svog naroda, svojim građanima", kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Vučić je rekao da sjutra ujutru putuje u Pariz, umjesto večeras, navodeći da ga nije strah demonstracija.

"Idem u Pariz i Brisel da pregovaram za Kosovo, ne da ga izdam već da se borim za Srbiju", naglasio je on.

Naveo je da su tokom sinoćnjih demonstracija povrijeđena 43 policijca, od kojih je jedan zadobio frakturu lobanje i uništeno je pet policijskih automobila.

Vučić je kazao da su demonstranti brutalno napadali policiju, kamenovali je, tukli i udarali, a da se policija, ipak, ponašala dostojanstveno.

Naglasio je da je načinjena velika materijalna šteta, kao i šteta "ugledu Srbije", ali je rekao da će dopustiti da se demonstracije održavaju ako one nikoga ne ugrožavaju.

"Policija je trpjela nevjerovatne pritiske i odgovorila tek kad su demonstranti zauzeli hol Skupštine Srbije i oštetli vrata", dodao je on.

Rekao je da "neki" pokušali da okupljanje opravdaju korona virusom, ali da je u bilo riječi o protestu koji nije prijavljen, u suprotnosti svim pravnim aktima i tokom kojeg su izvršena najmanje dva krivična djela upadom u zgradu Skupštine.

Kazao je da su okupljeni, za koje je rekao da su desničari koji sebe deklarišu kao "profašiste", govorili o migrantima, izdaji, 5G mreži, Zemlji kao ravnoj ploči.

"Ti ljudi se nijesu prvi put okupljeli, samo je stepen agresivnosti bio mnogo veći nego što je očekivano", dodao je on.

Vučić je istakao da je protest "politička frustracija" onih političkih opcija koje nijesu ušle u parlament, navodeći da oni "svaku smrt u Srbiji doživljavaju kao politički poen".

"Imate pravo na to ali ugrožavajte živote policajaca, to nećemo dozvoliti. Nećemo to dozvoliti ni onima iznutra ni onima spolja", kazao je Vučić.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније