Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

10. 07. 2020. 10:15   >>  21:52

IZGRADNJA BRANE

Tenzije na Nilu prijete sukobom Egipta i Etiopije

Tenzije u dugogodišnjem sporu Kaira i Adis Abebe oko izgradnje velike hidroelektrane u Etiopiji došle su do nivoa zveckanja oružjem s etiopskom najavom da će ovog mjeseca početi da puni ogromno vještačko jezero na Plavom Nilu, što izaziva strah među Egipćanima da bi mogli ostati bez glavnog izvora vode, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Egipat, Etiopija i Sudan su u posljednjem pokušaju da razgovorima reše spor oko projekta "Brane velike etiopske renesanse", piše Fajnenšl tajms, ali i ukazuje da posle skoro 10 godina neuspjelih razgovora tri zemlje tenzije rastu, dok medju njima preovlađuje nepovjerenje.

Adis Abeba je saopštila da će bez obzira da li će biti postignut dogovor koji treba da reguliše rad najveće afričke hidroelektrane, ovog mjeseca početi da vodom puni ogroman rezervoar za projekat vrijedan 4,8 milijardi dolara.

Etiopija projekat smatra ključnim za svoje razvojne planove obezbjeđivanja električne energije za desetine miliona svojih stanovnika, dok u Egiptu koji potpuno zavisi od Nila za vodu, vlada duboka uznemirenosti oko budućih nestašica vode ako Etiopija bude imala neograničenu kontrolu nad protokom vode u toj rijeci.

Egipat strahuje da bi bez obavezujućeg mehanizma za rješavanje sporova, što Etiopija odbacuje, bio prepušten na milost Adis Abebe u slučaju nestašice vode koja bi oštetila privredu zemlje i oduzela milionima poljoprivrednika sredstva za život, budući da oko 86 odsto vode koja Nilom stiže do Egipta, dolazi iz Plavog Nila iz Etiopije.

Egipat pokušava da poveća međunarodni pritisak na Etiopiju za dogovor o upotrebi vode iz Nila, ističe Volstrit džurnal, ukazujući da je dugoročni spor dva afričke zemlje doveo do prijetnji ratom i zabrinutosti za buduće sukobe oko vodenih resursa pod pritiskom klimatskih promjena.

Kairo se obratio Savjetu bezbjednosti UN, Arapskoj ligi, kao i drugim afričkim, bliskoistočnim i evropskim državama tražeći da intervenišu. Povećani diplomatski pritisak, međutim, ima svoja ograničenja, ukazuje list na ocijene analitičara, dok je vojna akcija Egipta nerealistična i malo vjerovatna.

Zvaničnici kažu da je nekoliko rundi pregovora tri zemlje posljednjih godina dovelo do saglasnosti u oko 90 odsto spornih pitanja, uključujući sedmogodišnji rok za popunjavanje vještačkog jezera, ali nesuglasice ostaju po pitanju mjera za rešavanje sporova i da li će dogovor biti pravno obavezujući.

Etiopija je u februaru odbila nacrt sporazuma koji je prihvatio Egipat, tvrdeći da bi morala da ispusti previše vode u slučaju suše. Kairo se, kako ukazuje list, poziva na ranije sporazume koji Egiptu i Sudanu daju većinu prava nad vodama Nila, ali Etiopija odbacuje te dogovore kao nasljeđe britanskog kolonijalizma.

Klimatske promjene takođe povećavaju pritisak na pitanje vode iz Nila, ističe Volstrit džurnal, navodeći da je naučna studija iz 2019. ustanovila da bi 35 odsto ljudi iz zemalja u bazenu Nila moglo da se suoči s nestašicama vode do 2040. usljed rasta temperature i drugih činilaca.

U obračunu na Nilu, Egipat prijeti ratom, dok je sve manje vremena za kompromis Kaira i Adis Abebe, piše Tajms, uz ocjenu bi spor koji prijeti da pošalje egipatske avione na Etiopiju, mogao biti lako riješen da je riječ samo o vodi, ali da punjenje vještačkog jezera ima dublji značaj od samog pitanja Nila.

Projekat hidroelektrane, s jedne strane, otjelotvorenje je nacionalnog poduhvata kao pokazatelj razvoja zemlje od simbola gladi i rata do izrastanja u afričku ekonomsku silu. Uz to, skoro svaki od 110 miliona Etiopljana je akcionar u hidroelektrani koju je predložio car Hajle Salasije 60-ih godina prošlog vijeka.

S druge strane je višemilenijska pretenzija Egipta na dominaciju sjevernom Afrikom, utemeljena u vrijeme kada su faraoni kontrolisali rijeku koja je poistovećivana s istorijskim značajem te zemlje, piše Tajms i ukazuje da preko 90 odsto od 100 miliona Egipćana živi uz Nil ili u njegovoj delti.

Predsjednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi je tokom nedavne posjete vazdušnoj bazi poručio pilotima da budu spremni na za svaku misiju unutar granica zemlje i van nje, dok je, kako navodi Tajms, na vrhuncu zveckanja oružjem i ratobornih poruka u medijima dvije zemlje, čak i premijer Etiopije Abij Ahmed, koji je prošle godine dobio Nobelovu nagradu za mir, upozorio da nikakva sila ne može spriječiti Etiopiju da gradi branu i poručio da će u slučaju rata milioni Etiopljana biti spremni.

Ustupci su brzo potrebni s obje strane da bi se izbjegao sukob, ističe list, dodajući da su pregovori Egipta, Etiopije i Sudana nastavljeni videokonferencijom u petak, ali da Adis Abeba i dalje odbija pozive da ne zatvara branu prije postizanja sporazuma.

Međutim, ako dođe do rata, to bi bila neravnopravna borba, pošto je egipatska vojska prošle godine potrošila 11,2 milijarde dolara, a Etiopija tek 350 miliona dolara, ističe londonski list, ali i ukazuje da bi oklijevanje u vezi s punjenjem jezera moglo biti previše riskantno za Abija, budući da projekat nudi rijetku tačku jedinstva dok u njegovoj zemlji rastu međuetničke tenzije, u kojima je ubijeno više od 160 ljudi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније