Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

10. 07. 2020. 22:35   >>  22:33 6

ZVANIČNO PRETVOIRENA U DŽAMIJU

Erdogan: Aja Sofija ostaće otvorena za sve

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan danas je i zvanično pretvorio Aja Sofiju u džamiju i proglasio je otvorenom za muslimanske vjernike, samo nekoliko sati pošto je viši sud zemlje poništio odluku iz 1934. godine kojom je to zdanje iz šestog vijeka bilo pretvoreno u muzej.

Erdogan je rekao da će prve kolektivne muslimanske molitve održati u Aja Sofiji kao u džamiji biti održane u petak, 24. jula ali je dodao da će zdanje ostati otvoreno posjetiocima svih vjera.

"Mi ćemo zajedno obaviti molitvu petkom u Svetoj Sofiji 24. jula i tako je otvoriti za muslimanske vjernike", rekaoje Erdogan u govoru i dodao da bivša crkva, jedna od glavnih turističkih atrakcija u Istanbulu "ostati otvorena za sve, Turke i strance, muslimane i nemuslimane".

Državno vijeće - najviši upravni sud Turske, presudilo je u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Savjeta ministara iz 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer sumnja u autentičnost potpisa osnivača savremene Turske, Mustafe Kemala Ataturka na tom dokumentu.

Za svojih 1.400 godina postojanja, Aja Sofija bila je glavna katedrala Vizantijskog carstva, džamija Otomanskog, a muzej u savremenoj, republikanskoj i sekularnoj Turskoj posljednjih 86 godina. Odluka o njenom ponovnom pretvaranju u džamiju izazvala je razočarenje među pravoslavcima.

Ali ispred crkve su se mnogi radovali i desetine ljudi koji su čekali odluku suda su uzvikivali "Alah je veliki" kada je stigla vijest.

Samo nekoliko sati poslije odluke suda Erdogan je potpisao ukaz kojim se Aja Sofija predaje turskom Predsjedništvu za vjerska pitanja.

Erdogan je tražio da to zdanje koje je pod zaštitom Uneska bude ponovo džamija uprkos rasprostranjenim međunarodnim kritikama - od SAD do pravoslavnih vjerskih vođa. Taj potez bi mogao da produbi tenzije i sa susjednom Grčkom.

Unesko je izrazio jako žaljenje zbog odluke turskih vlasti da "izmene status Aja Sofije", donijete bez prethodnog dogovora, podsjetivši da je to zdanje uvršćeno u Uneskovu svjetsku baštinu kao muzej.

Grčka vlada ocijenila je danas kao provokaciju prema civilizhovanom svijetu odluku turskog suda kojom se otvara put za pretvaranje Svete Sofije u Istanbulu u džamiju.

"Nacionalizam koji pokazuje (turski predsjednik Redžep) Erdogan vraća njegovu zemlju šest vjekova unazad" ocijenila je grčka ministarka kulture Lina Mendoni u saopštenju.

Kiparski ministar spoljnih poslova Nikos Hirstodulides, kiparski Grk, je preko svog zvaničnog Tviter naloga napisao da Kipar strogo osuđuje tursko djelovanje oko Aja Sofije i napore da skrene domaće javno mnjenje i poziva Tursku da poštuje svoje međunarodne obaveze.

Po njegovim riječima Turska flagrantno krši svoje međunarodne obaveze odlukom da promijeni odredbu Aja Sofije, koja je na spisku svjetske baštine i predstavlja univerzalni simbol pravoslavne vjere.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније