Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta ]

13. 07. 2020. 10:55 >> 10:54
1

U 59. GODINI

Preminula ćerka Nelsona Mandele

Zindzi Mandela, ćerka južnoafričkih lidera protiv aparthejda Nelsona i Vini Mandele, umrla je rano jutros u 59. godini, javila državna televizija Južnoafričke republike.

 

Ćerka čuvenog revolucionarnog vodje i državnika čijim je naporima okončan režim aparthejda u Južnoj Africi, preminula je u bolnici u Johanesburgu.

Ona je bila je ambasador Južne Afrike u Danskoj.

Zindzi je postala poznata međunarodnoj javnosti 1985. godine kada je Mandela odbio vladinu ponudu da osudi vojne aktivnosti Afričkog nacionalnog kongresa koji se borio protiv aparthejda, brutalne rasne diskriminacije i ugnjetavanja crnaca u Južnoj Africi, kako bi bio pušten iz zatvora. 

Zindzi Mandela je na protestu, koji je emitovan širom svijeta, pročitala njegovo pismo kojim je odbio ponudu tadašnje bijele vlade.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније