Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: N1, Objavila: M.M.Lj. ]

14. 07. 2020. 08:28 >> 08:34
20

OCJENA IRINEJA

Vraćanje Aja Sofije u status džamije istorijska nepravda

Vraćanje Svete Sofije u Istanbulu u status džamije, Srpska pravoslavna crkva smatra istorijskom nepravdom i ishitrenim i nepotrebnim političkim korakom štetnim za ugled Turske i odnose povjerenja hrišćana i muslimana, saopštio je u apelu Turskoj poglavar SPC patrijarh Irinej

"Nadamo se da je svakome jasno da alternativa za budućnost nije vještački izazvana konfrontacija dvije najveće svetske religije, hrišćanstva i islama, nego mir među njegovim vjernicima i ne samo mir ili prostor tolerancije, već i uzajamno poštovanje, kao i dijalog i saradnju u svemu što služi opštem dobru ljudi i naroda, a pri tom ne ugrožava ničiji vjerski i kulturni identitet", naveo je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej je istakao da SPC smatra da je jedino pravilno rješenje, ako se mijenja dekret osnivača moderne Turske Kemala Ataturka o statusu Aja Sofije kao muzeja, da se dozvoli vršenje i hrišćanskih i muslimanskih bogosluženja u tom objektu.

 

"Hram je više nego dovoljno prostran da pritom niko nikome ne bi smetao. Ovakvo rješenje ne bi bilo presedan u savremenom svijetu", naveo je poglavar SPC.

Podsjetimo, najviši upravni sud u Turskoj poništio je u utorak odluku suda iz 1934. godine i time omogućio vladi da povrati prethodni status Aja Sofije kao džamije. Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je poslije toga potpisao dekret o vraćanju Aja Sofije u džamiju.

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније