Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, objavila B.B. ]

14. 07. 2020. 23:05   >>  23:04

PREDSJEDNIK I PREMIJER

Državni vrh Bugarske u sukobu

Bugarski predsjednik i premijer zarobljeni su u sukobu nastalom nakon što je vlada odbila da podnese ostavku poslije policijske racije na zgradu predsjednika.

A te političke tenzije prelile su se na ulice bugarskih gradova, piše Dojče vele.

Prethodnih nekoliko dana protesti su se proširili širom Bugarske, a započeli su na maloj plaži na obali Crnog mora, tačnije počeli su kada je lider male opozicione stranke Demokratska Bugarska Hristo Ivanov pokušao 7. jula da dođe na plažu, ali ga je u tome spriječio službenik Nacionalne bezbjednosne službe (NSO).

Taj službenik je sa još nekoliko kolega obezbjeđivao obližnju vikendicu bivšeg lidera Pokreta za prava i slobode Ahmeda Dogana, za koga Ivanov tvrdi da mu je vlada Bojka Borisova dozvolila da zauzme javnu plažu koja pripada državi.

Ivanov je, osom toga, optužio Borisova da je dozvolio Doganu da koristi usluge NSO koje plaćaju poreski obveznici.

Dva dana kasnije predsjednik Bugarske Rumen Radev je, reagujuću na tvrdnje Ivanova, uputio kritiku kabinetu Borisova i istakao da bi NSO trebalo da prestane da čuva pojedince poput Dogana.

Istog dana naoružane snage tužilaštva ušle su u predsjedništvo i uhapsile dva službenika iz predsjedničke administracije, a Radev i Ivanov su taj potez državnog tužioca Ivana Geševa protumačili kao pristrasnost i politički čin.

Zbog toga su Radev i Ivanov tražili ostavku i tužilaštva i vlade, što je Borisov odbio.

Uprkos podršci naroda koju je vlada Borisova dobila zbog načina na koji se nosi sa epidemijom virusa kovid 19, ovaj skandal uspio je da ujedini opoziciju, pa su počeli protesti najprije u Sofiji, a onda i u Varni, Plovdivu i drugim gradovima.

Protesti su za sada mirni, mada je povremeno dolazilo do upotrebe prekomjerne sile od strane policije, što može dodatno da pogorša društvene tenzije i malo je vjerovatno da će se smiriti sami od sebe, jer predstavljaju bijes šire javnosti i frustraciju naroda zbog korupcije u cjelini.

Naredni parlamentarni izbori trebalo bi da se održe u proljeće sljedeće godine.

Smatra se da bi negativni ekonomski izgledi nastali zbog epidemiološke krize mogli da destabilizuju vladu i smanje podršku Borisovu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније